Jump to content

"kalvbent fransk dame" over Finland....


André  Kristoffersen

Recommended Posts

Tja jeg kom ikke på noen bedre tittel. Jeg har moret meg svært i sommer over de mange flotte bygg som er i gang og er fullført. Særlig har erke Perkelen Hr Eikeland vært produktiv. Den ene ideen etter den andre ble brukt opp ::) Nja ikke at inspirasjonen til en Lysander eller Fiat G.50 ble mindre av det.

 

Tenkte jeg skulle velge en modell man ikke ofte ser. Da av et sært og litt klumsete fly. Det kunne ikke blitt enklere enn å fiske en Morane Saulnier M.S 406 ned fra hyllen og sette nesegrevet ned i esken. Der finner man et komplett sett med mase shortrun plast, fotoets, og resin... og vakum canopy. Skulle vel være grei skuring  ???  ikke noe radialmotor å detaliere., ingen rigging og singel  cockpit..

Joda den går vi for.

[urlPerkele001.jpg][/url]

For å komme i den rette "franske stemningen " fant jeg frem det jeg hadde av referanser om flyet.. Biblioteket hjemme var heller skrint :( Mange gode bilder i en generel bok om finske krigen .. samt enkelte blider fra internettet, skulle gjøre det mulig å få til noen forbedringer. Man bør ta seg et par glass rødvin for å forstå filosofien bak denne doningen, med det meget hjulbente understellet og en nedsenkbar radiator. Tankene gikk fort til ei dame jeg så på vei hjem fra Notodden blues festival.... :D;D Med sammenlikningen over for henne  mener "benføringen", ikke den nedsenkbare radiatoren....

http://i199.photobucket.com/albums/aa81/Peacekeeper_2007_bucket/MS406tan.jpg[/img]]MS406tan.jpg

Et morrsomt og karrismatisk fly..

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 92
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Flotte bilder, André. FInt at du blir med i SIG Pärkele. :-) Det settet der regnes vel for å være årgang. Respekt!

 

Takk for det Kosti ;) Nja utgivelses datoen er jeg ikke sikker på.. men farge ets fra Eduard, mask og ditto så er det vel ikke så gammelt. Det er nok basert på Hobby craft sitt...

http://i199.photobucket.com/albums/aa81/Peacekeeper_2007_bucket/Perkele011.jpg[/img]]Perkele011.jpg

Det blir nok den nederste med haidame kjeft  :D;D

 

http://i199.photobucket.com/albums/aa81/Peacekeeper_2007_bucket/Perkele003.jpg[/img]]Perkele003.jpg

La oss se på plast delene. Hm myk plast i samme farge som siste ED sett. Fine nagler er også forsenket.

 

http://i199.photobucket.com/albums/aa81/Peacekeeper_2007_bucket/Perkele005.jpg[/img]]Perkele005.jpg

Vakum canopy kan skremme de fleste fra nattesøvnen. Så med en stødig hånd og Proxon med ultra fin skive blir de kappet til. En for eventuell lukket Cockpit ,og en verson med hetta trukket bakover. Fordelen med vakum plast er en mere realistisk tykkelse. Hale flatene er separert fra høyderoret i med samme kutte skive. Det gir et så tynt å fint snitt at nesten ikke noe materiale går til spille.

http://i199.photobucket.com/albums/aa81/Peacekeeper_2007_bucket/Perkele002.jpg[/img]]Perkele002.jpg

Prøvetilpassing av resin cockpit og vinger. Gir ingen avskrekkende retrett..

 

Link to comment
Share on other sites

Tja etter å ha lest ditto anmeldelser av settet, ser jeg at det er endel ting å rette på. Det mangler den nedfelbare radiatoren og dets mekanisme. Noen som har nærbilder av dette...?? please :'( Eksos rørene er forferdelig, med noe etsa ringer som ikke likner noe. Det er sådd tvil om lengden på spinneren, flyet er en milimeter for kort. Hadde dette vært en Spitfire, ville den nok ha vært kassert av alle noenlunde serriøse modellbyggere :D;D:D Pluss noe små hull og kjøleribber som mangler . Joda det skal vi nok fikse....

http://i199.photobucket.com/albums/aa81/Peacekeeper_2007_bucket/Perkele006.jpg[/img]]Perkele006.jpg

Uææææ bad bad .... :doh: :doh:

http://i199.photobucket.com/albums/aa81/Peacekeeper_2007_bucket/Perkele007.jpg[/img]]Perkele007.jpg

Much better. Her har jeg freset opp eksos åpningene. Banket flate noen messing rør med en kraft av ca 0,34 NM. avstemt og sirlig limt inn i kroppen. Resin innsugene er flyttet frem og tiltet litt.

http://i199.photobucket.com/albums/aa81/Peacekeeper_2007_bucket/Perkele008.jpg[/img]]Perkele008.jpg

Begynner å likne på trynet til orginalen (litt annen eksos på denne versonen). Minner meg mye om fronten på en østeuropeisk skurtresker en kammerat nylig kjøpte.... Mere i morgen om cockpit, spinner , vinger og vin.

Link to comment
Share on other sites

Seriøs perkelisering på gang ser jeg.  ;D

Du hakka løs rorflatene og canopyen med Proxxon ja. Det kaller jeg gung ho.

Jeg er også imponert over presisjonsdengingen av messingrør, men ble det nå egentlig så vanvittig mye bedre enn om du hadde bora opp originalpipene?

 

 

Ubetinget ja om eksosrørene... Det å borre mellom de fotoetsede "forlovelsesringene" ble ikke bra og de spretter fort av. Borrer man kun hull får man det... :pinch:, det mangler eksosstubber. Litt "klasking på bare messingen" , er den beste løsningen... :thumb:

 

Vingene , eller hjulbrønnene er noe som jeg fikk en krypende følelse av kunne være tricky. Jeg limte inn brønnene, noe som likner to store tresleiver laget av en av de med store butte fingere - forming 6 trinn....

http://i199.photobucket.com/albums/aa81/Peacekeeper_2007_bucket/Perkele015.jpg[/img]]Perkele015.jpg

He he de var en milimeter for høye, men litt brutalis med høvelen så passer over og under planken sammen.

http://i199.photobucket.com/albums/aa81/Peacekeeper_2007_bucket/Perkele014.jpg[/img]]Perkele014.jpg

Legg merke til de snertene klypene fra Ponduro. Kjempe kjekke. De presser med et trykk på ca 03 Newton meter..

Området som er skravert skal fjernes for å gi plass til den nedsenkbare radiatoren. Den blir all sratch, noen som har bilder? wOOt

 

 

Link to comment
Share on other sites

La oss ta en titt på kontoret... Her sitter man i et virvar av stag og på en pidestall som ville gjøre enhver Hurricane pilot misunelig :shifty: Side panelene er av en litt seig resin og er tette. Jeg slipet de ned for å få en mere realistisk rørstruktur. Det innebærer stor forsiktighet og man må reparere litt med strips etterpå. Litt tykk stikke så denne ble byttet ut med loddetråd. Litt ledninger og så der..

http://i199.photobucket.com/albums/aa81/Peacekeeper_2007_bucket/Perkele013.jpg[/img]]Perkele013.jpg

http://i199.photobucket.com/albums/aa81/Peacekeeper_2007_bucket/Perkele012.jpg[/img]]Perkele012.jpg

Sete er løst for ordenskyld, litt synd med de malte beltene, men dem fikser vi senere. Bedre å ha litt kontroll på at de er limt uten gris, og i rett vinkel med en gang. Syntes sette sitter litt høyt og kommer til å justere det ned et hakk.

Vel det var det, syntes 1/48 er smått men morro. Leve "grytevott skala" :thumb::cheers:

Link to comment
Share on other sites

Hvordan sliper man egentlig ned noe sånt uten å herpe det fullstendig?

 

Arild :)

 

Ingen stor resept, slip ned på plan flate 240 gridd  til du kan se "kveldsnytt" gjennom vegen og skjær ut resten med et nr 11 skalpellblad. Håndtak og slikt somm går tapt fikser man i etterhånd. Fyrstikkene er virkelige de Ragnar, 1/48 skala er smått det....

Link to comment
Share on other sites

Det som bekymrer litt i lillehjernen er at jeg ikke har noe foto dokumentasjon på modellen med den søte haikjeften.... Den vinter maskinen jeg er anmodet om å bygge i vinter kamo er det et bra bilde av....

http://i199.photobucket.com/albums/aa81/Peacekeeper_2007_bucket/029.jpg[/img]]029.jpg

Hva så med modellen. Jo her er spinneren av den korte typen, mens modellen har en lang spinner. Serienummert på kroppen er i feil font. Det hvite rundt 8 tallet er for smalt på decal arket. Ellers alt vel. hm man må scratche den nedsenkbare radiatoren..

 

 

Link to comment
Share on other sites

Må jo si at haikjeften avviker mye fra denne kunstner tegningen i forhold til decalene på modellen. Likeså andre modeller med denne nose arten.. Igjen noen som har bilder????

http://i199.photobucket.com/albums/aa81/Peacekeeper_2007_bucket/Perkele011.jpg[/img]]Perkele011.jpg

http://i199.photobucket.com/albums/aa81/Peacekeeper_2007_bucket/030-1.jpg[/img]]030-1.jpg

Link to comment
Share on other sites

Hm joda man kan jo altids ta en titt på fremdriftsmølla. Propellen, hmm :shifty: nesten alle bilder fra Finnland krediterer denne med en kort spinner, mens AZ  settet kun har en " halvlang" sak. 

http://i199.photobucket.com/albums/aa81/Peacekeeper_2007_bucket/Perkele009.jpg[/img]]Perkele009.jpg

Uansett, mens vi grubler tar vi å borrer opp til 20 mm kanon. Satt lenge å ventet på at en på "plata" skulle skyte skuddet så jeg kunne overta og modifisere denne inn i spinneren.

http://i199.photobucket.com/albums/aa81/Peacekeeper_2007_bucket/Perkele010.jpg[/img]]Perkele010.jpg

Se det .... Hm skulle det komme som skrift på veggen at min utgave har en kort spinner ???:pinch: Ligger en P-39 fra Eduard tynt ann, denne har både 20 mm kanon, tre bladspropell og meget lik spinner. :thumb:

 

Sånn nok om det ...på vegen fra oppdrag i embetsmedfør prøvde jeg å tråkle meg frem til Automobila Bookshop ved Uranienborg. Det kunne tenkes at det fantes svar på mine mange spørsmål om flyet der inne wOOt Vegen var lang da man har nok en gang tenkt å grave opp hele Oslo, GPS sen var kreativ og ledet meg tilstadighet inn på stengte enveiskjørte gater. Til slutt ble jeg så sint at jeg lot trafikk regler være veildedende og kjørte gjennom oppgravde veier, litt opp på fortauet og der i Uranienborgsvei 25 var Mekka :praise: Hylla med Perkele var nok tynn, like tynn som boka om Svenske krigshelter... Huff traumene må fordrives med en  Koskenkorva .. straks tilbake..

Link to comment
Share on other sites

Joda fant vel en Sumonen Ilmavoiminen Historia som omhandlet MS 406, med mange bra bilder ..til den prisen omtrent. Hadde den bilde av min maskin med haikjeft nei. Så da bestiller vi direkte fra forfatteren her http://www.kolumbus.fi/kari.stenman/ virker som vi kan stole på denne mannen :thumb:

Joda hva angår emnet fikk jeg kjøpt denne: http://i199.photobucket.com/albums/aa81/Peacekeeper_2007_bucket/PresidentBottolfavBongoenLimo004-1.jpg[/img]]PresidentBottolfavBongoenLimo004-1.jpg

Kjempe bok, nå skal jeg kun bygge franske propellfly en stund :thumb:

http://i199.photobucket.com/albums/aa81/Peacekeeper_2007_bucket/PresidentBottolfavBongoenLimo-1.jpg[/img]]PresidentBottolfavBongoenLimo-1.jpg

Chevy Nova, perfekt mønster... Legg merke til landingslyset ,fra en stødig MJ supplier.... Landingslyset var på MS- 406 dessuten nedsenkbart!

 

Ellers så kan jeg melde om et dyrt opphold på Automobila :'( En meter bøker der er sånn rundt 10 høvdinger. Jeg valgte usobert blant flytittler, tyske miniubåter, litt " Ospray" in combat, noen biografier, litt gun litteratur og "the bible of sniping and rifles",  Chevy performance, Hot Rods, Tiger I, II og so on . Selvfølgelig hadde jeg fått parkeringsbot når jeg kom til bilen som sto på fortauet og halveis foran innkjøringen til den franske ambasaden.. Ikke sikkert om jeg hadde kjøpt C6 "Chitroenen" jeg hadde forrige helg.. ..Franske drømmer tar fort slutt i Norge ...Alt i alt en fin dag... :) Skal du til Oslo ta høyde for terrengbil med god bakkeklaring...

Link to comment
Share on other sites

Supert bygg! Digger løsningene dine med bruk av messing. Og gleder meg til å se sluttresultatet ;)

 

Bengt

 

Tusen takk for det , jeg er ydmyk over at tungvekterne i flyhistorisk sammenheng " slenger et øye" i min rettning. Jobber med å finne ut rett sjattering på grå/blå farge på interiøret og det kan syntes som om noe var malt i grønn primer?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Tikk takk og klokka går.. Ser litt på kalenderen og lurte på om jeg skulle leie meg en "ZIL limo "og kjøre til IPMS Finland sin happening nå veldig snart. Ser at jeg er mere opptatt av Finlands fremtid bedriftskalenderen,-de skal  ha Kongsberg NASAMS (luftforsvars missiler) og veldig/forhåpentligvis/ muligens /kanskje "burde" ha  Naval Strike Missile  :):D:thumb:....

 

Har duplikert eksos utblåsningene på høyre side med " hammer bang på tynne messing rør "og det er rettet inn og i orden på Mannerheim måten... Olje kjølerne er slanket og plassert der de skal være.....

På tide å fikse panellinjer som er blitt borte under "smergelens pining...".

http://i199.photobucket.com/albums/aa81/Peacekeeper_2007_bucket/Perkele004.jpg[/img]]Perkele004.jpg

Kun det beste skraverings redskap er godt nok... La den føres langs fleksibel "Dymo tape"... Et ord som sammen med "Letraset" (overføringsbokstaver/ "gnukkiser")  er ikke eksisterende hos dagens EDB ungdom....

http://i199.photobucket.com/albums/aa81/Peacekeeper_2007_bucket/Perkele001-1.jpg[/img]]Perkele001-1.jpg

Me går tætt på .....

http://i199.photobucket.com/albums/aa81/Peacekeeper_2007_bucket/Perkele002-1.jpg[/img]]Perkele002-1.jpg

 

Masse flotte modeller er blitt ødelagt av furer med panellijer som likner en "nypløyd jomfru" her må det pusses og stelles for å få det fint etterpå... :thumb:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

By visiting and/or register an account our forum you agree to our terms and privacy policy. Terms of Use.