Jump to content

Erstatningsmodell: Sikorsky H-19D-4 (Ferdig: Einar Sandvik)


Recommended Posts

Ja, jeg har sett at en av byggesettanmelderne skrev noe om haleboomen. Ved å studere bilder av våre norske H-19 D-4 finner man nok ut av det.

 

Italeri-byggesettet finnes fremdeles å få tak i ute på e-bay, ser jeg. 

 

Detaljerings-sett og masker finnes det også ymse å få kjøpt fra forskjellige produsenter ennå. Jeg har kjøpt inn til mitt eget byggesett.

Link to comment
Share on other sites

  • Einar Sandvik changed the title to Erstatningsmodell: Sikorsky H-19D-4 (Tildelt Einar Sandvik)

Det har ikke vært noen stor pågang av påmeldinger til å bygge modell av dette helikopteret, og jeg har byggesett på lager, så jeg har tildelt det til meg sjøl.  Jeg har kommet litt inn i en helikoptermodus for tida, he, he.

 

Sikorsky H-19D-4 var jo avløseren til Bell 47 som redningshelikopter i det norske  luftforsvaret, så det er naturlig å fortsette med denne.

Edited by Einar Sandvik
Link to comment
Share on other sites

Jeg leser på Wikipedia at H-19 D var "US Army version of the H-19B, redesignated UH-19D in 1962, 301 built", og etter det jeg kan se av bildene i internettbokserien som Olve redigerer, har Italeri-byggesettet for Sikorsky H-19B samme type haleparti som de norske H-19D-4:

 Forside bok 26 copy (flyblader.com)

 

 

Edited by Einar Sandvik
Link to comment
Share on other sites

Italeri-byggesettet inneholder samme sete-opplegg som en ser på dette bildet. Instruksen i byggesettet forteller at vegger og gulv skal males light Ghost Grey, FS 36375 og at tøyet i seter og ryggnett skal males rødt. Det stemmer ikke med det en ser i dette bildet fra en Sikorsky H-19B. I Italeri-byggesettet har ikke veggene polstring.

 

Her er setene khaki, og veggene har hvit polstring. Gulvet ser grått ut, men ikke lysegrått. Er det noen som har et interiørbilde fra en norsk H-19D-4?

 

Loo7rSL.jpg

Link to comment
Share on other sites

Boka jeg viser til i forrige postering, gir veldig godt referansegrunnlag for prosjektet vårt, med opptil flere sider med fargebilder av god kvalitet av hver flytype luftforsvaret har hatt i bruk etter krigen. Det er ingen svart-hvitt-fotografier i boka.

 

De tyske flyene som var kort tid i bruk like etter krigen, og som det bare finnes svart-hvitt-bilder av, er ikke med. De aller siste nyanskaffelsene som luftforsvaret har gjort etter at boka ble trykt, som F-35 og P-8 Poseidon, er naturlig nok, heller ikke med.

Link to comment
Share on other sites

Bjørn Olsen har sendt meg bilder tatt gjennom kabinvindu til eksemplaret i flysamlinga, og bildene viser at interiøret hadde samme utforming og farger som en ser på bildet jeg fant på Internett og viste i denne tråden tidligere. Veggene i kabinen var kledd med gråhvit polstring, og setene var kakifarga også i den norske maskina. Det var tydeligvis mulig å slå opp setene for å gi bedre plass til last i kabinen.

 

348E1FI.jpg

 

c0TomZN.jpg

 

Kan det grønne røret til høyre i det nederste bildet være utblåsning for varmluft i kabinen?

 

Er det blanke vi ser på gulvet ei heisebåre?

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jeg oppdaga i dag en del interiørbilder nederst, etter byggesettomtalene, i nettboka om Sikorsky H-19D i serien som Olve redigerer. Bildene som Bjørn Olsen tok for meg, er tatt fra fremre del av kabinen og mot taket, mens bildene i nettboka er tatt fra bakre del og mer mot golvet, slik at de to bildeseriene utfyller hverandre.

Link to comment
Share on other sites

Jeg trur jeg nøyer meg med å male veggene og taket i kabinen hvite på modellen som skal stå i monteren på Gardermoen. Et nytt H-19-byggesett er på tur i posten til meg. Det er mulig jeg gjør mer ut av kabininteriøret der.

 

Polstringsmatter ble tydeligvis også brukt i cockpiten. Eksemplaret i flysaminga har det, og det kan skimtes på gamle bilder av norske H-19D-4. Polstringsmattene vil vises gjennom rutene bakerst i cockpiten, så der må det lures på plass litt tynne, hvite plastark.

 

fnPgbLZ.jpg

 

CCiX4dv.jpg

Link to comment
Share on other sites

Jeg er blitt lovt bilder av cockpiten i H-19-maskina på Gardermoen også, men det krever innsats fra en relativt ung og sprek person som må klatre opp på utsida av helikopteret, og det skjer kanskje i helga.

 

Eneste adgang til cockpiten, da helikopteret var i bruk av forsvaret, var fra utsida. Jeg lurte litt på dette med tilgangen til cockpiten da jeg så på byggesett-tegningene, for det var ingen åpning mellom cockpit og kabin. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

By visiting and/or register an account our forum you agree to our terms and privacy policy. Terms of Use.