Gå til innhold
  • Bli medlem

Einar Sandvik

Styret
  • Innlegg

    14 506
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    507

Innlegg skrevet av Einar Sandvik

  1. Det har vært lite framgang her i det siste. Jeg har imidlertid brukt noen timer på å pusse hele modellen med micro mesh for å få bort småruglete overflate, både i plasten og fra malinga, så ny maskering og maling må til igjen. Takket være en donasjon fra Janse, har jeg ekstra maskeringsmasker. Frontglasset måtte også av for andre gang for å få skyvd ut et litt innsunket glass på venstre side. Ett skritt fram og ett tilbake.

     

    Jeg har lurt litt på om jeg skal male den støpte akslingen oppå halepartiet eller lage ny aksling av  metalltråd, og jeg fant ut at jeg skulle prøvemale for å se hvordan det ville se ut med malt aksling. 

    LE6BAka.jpg

     

    IUJz4uH.jpg

  2. Siste oppgradering av lista over tildelte modeller under bygging:

     

    Agusta Bell 47J (Einar Sandvik)
    Canadair CF-104D (Ørjan Utne)
    Dassault Jet Falcon 20 (Carl Bretteville og Espen Eriksen)
    De Havilland Vampire MK. 3 (Erik Torp)
    De Havilland DHC-3 Otter (Jørgen Tangerud)
    Leonardo Helicopters AW 101 (Einar Sandvik)
    Lokheed C-130H Hercules i tidlig skjema (Einar Sandvik)
    Lokheed Martin C-130J-30 Hercules (Per Olav Viborg-Maurstad)
    Lokheed P-3B Orion (Einar Sandvik)
    North American F-86F F-40 Sabre (Nils Mathisrud)
    North American F-86K Sabre (Olve Dybvik/Nils Mathisrud)
    Republic (R)F-84 E Thunderjet (Kåre Paulsen)
    Republic RF-84F Thunderflash (Carl Bretteville)
    Republic F-84G Thunderjet (Walter Barretos)
    Short Sunderland MK V m. beaching gear (Ragnar Eckhoff)
     
    Totalt antall modeller i monteren med det som er bygd og under bygging er 62, etter det jeg kan se.
  3. Nils Mathisrud skrev (9 timer siden):

     

    Slik jeg ser det så støtter ikke disse montrene den presentasjonen som Flysamlingen ønsker - som er fordelt både etter typer OG kronologisk. Det er en tidslinje for hver type. Man vil utvilsomt kunne klare å dytte inn mange modeller i disse montrene, men jeg ser for meg at det vil bli svært rotete. Overbevis meg gjerne om det motsatte... 🙂

    Det er akkurat det jeg også ser problemer med, i tillegg til at jeg ikke er overbevist om at det er plass til alle de åtte største modellene av transportfly og maritime overvåkingsfly.

  4. Jens Håkon Brandal skrev (18 timer siden):

    Paa meg virker det som om monterne innkjoep fra Amunden er et panikkjoep.  Er det planlagt at de skal vaere frittstaaende?  I saa fall er det stor sjanse for at en eller annen dulter borti de eller gir de en liten skubb, men paafoelgende risiko for skader.  Man faar heller ikke vist "tidslinjen" for flyenes tjensteperiode paa samme klare maate som dagens loesning.  Foerstnevnte problem kan loeses ved aa plassere monterne i et annet monter, men det blir litt smoer paa flesk.

     

    Skulle det likevel bli aktuellt med en ombygging av det eksisterende monteret, saa har underbevisstheten jobbet videre med tanken.  En L-formet ramme forankret i en solid vegg stoetter baade veggen for modellene samt en redusert grunnplate (kun for de store modellene som foer).  Glassburet gjoeres solid strukturelt ved aa la taket vaere en del av strukturen samt et tverrstag i bunnen for aa hindre bevegelse i glasset.  Hele denne strukturen kan trilles paa hjul som Nils foreslo.  Dette gir fullstendig adgang til alle modellene samt soerger for effektiv forsegling med tanke paa stoev.  10-20 mm klaring mellom glassburet og modellhyllene vil og gjoere at eventuelle rystelser/dult paa glassburet ikke overfoeres til modellene.  Personlig tror jeg dette er den beste loesningen paa lang sikt.  Og naa har jeg vel sagt det jeg trenger om denne saken:)

    Det er litt uklart ennå hvilken løsning vi ender med, men Nils skal i alle fall slippe å fortsette med halsbrekkende stunt for å frakte modeller ned i monteren.

     

    Jeg lufta tanken om å sette hjul på monteren, og den ble ikke avvist på flysamlinga, men det vil eventuelt kreve mye arbeid. Folk fra flysamlinga henter i montrene hos Amundsen i uka som kommer. Hvordan de vil bli brukt, gjenstår å se.

     

    Størrelsen på montrene er en viktig faktor. Det må tas mål. De to største flytypene har lengder eller vingespenn på over halvmeteren. Vi har fått bygd eller har under bygging åtte modeller med vingespenn eller lengder på rundt 40 cm eller mer. Er det plass nok?

     

    Tidslinja med alle modellene etter hverandre i tidsrekkefølge er vanskelig å følge opp med ei rekke separate montre. Derimot er det mulig å lage tidsrekkefølger for ulike flytyper i hver monter eller la hver monter inneholde modeller fra hver sin tidsepoke. 

  5. Det spørs om det blir aktuelt med ombygging av monteren på Forsvarets flysamling Gardermoen, nå som de fire glassmonterne er anskaffa fra Amundsen.

     

    Monterne, som jeg viste bilder av i forrige innlegg, løser problemene med tilgjengelighet, støv og avstand fra publikum til modellene. 

     

    På den andre sida er det usikkert om det er plass nok. Med én modell pr. hylle, er det plass til 40 modeller. Med det vi har levert og har under bygging, må det være plass til mer enn  60 modeller til monteren på Gardermoen. Ved å ha to små modeller på hver hylle, kan vi teoretisk få plass til 80 modeller. Imidlertid må de største modellene stå alene på sine hyller for å få plass til dem. Det mest usikre er om det er plass til de aller største modellene, som Poseidon. Her må det tas mål. 

     

    En annen sak er oversikt. Hvordan bør modellene arrangeres? (Etter typer eller epoker?)

  6. Jens Håkon Brandal skrev (2 timer siden):

    Vi er alle enige i at adkomst fra oven ikke er en god loesning, og at taket maa forsterkes og forsegles mot stoev - varme fra belysning maa selvsagt kunne unnslippe..    Skulle det vise seg at det ikke er tilraadelig eller strukturelt mulig med skyvedoerer i front (store glassplater uten fast innfesting i topp og bunn er ikke robuste), maa vi beholde konseptet vi har i dag hvor glassplatene er sikret og limt/forbundet via hjoernene.  Fra et strukturelt og sikkerhetsmessig synspunkt er det den beste loesningen.  Eneste praktisk mulige adkomst til hele monteret - med en grunnflate som er mindre dyp - blir da fra baksiden.  Slik det er naa staar vel monteret opp mot en solid vegg, og et nytt monter maa derfor flyttes litt ut og man maa skape et rom bak veggen i monteret slik at veggen kan trekkes bakover for tilgang til grunnflaten for de store modellene og modellene plassert paa veggen..  Rent praktisk vil det bli lettere aa dele opp veggen i moduler - la oss si 4-5 moduler montert paa glidere (for aa hindre rystelser under uttrekk/innskyving og mer presis posisjonering av hver modul) og som hver kan trekkes inn og skyves paa plass individuelt.  Adkomst til bakrommet via en laasbar doer paa siden.  La oss si rommet er 1.5 m dypt, og modulene kan trekkes tilbake i hele dybden, saa gir et ca en meter med klaring fra veggmodeller til kant av grunnflate - tilstrekkelig for en normal person (men ingen Snublefot!) til aa naa fatt i hjoernene av monteret samt bytte og sette paa plass veggmodeller.  Bakrommet kan og fungere som en sikker lagerplass hvis det er behov for det.  Om man maa flytte paa noen esker en gang i blant for aa plssert ut nye modeller eller erstatte gamle, er vel det overkommelig?  Etter aa ha sovet paa det tror jeg dette vil vaere den beste loesningen med tanke paa struktur og sikkerhet for glass og modeller samt akseptabel tilgang til monteret.  Kanskje ikke den billigste loesningen (den eksisterer den dag i dag), men kvaliteten bestaar lenge etter at prisen er glemt...

    Spenstig forslag! Jeg er usikker på hvor mye gulvflate det er i monteren til å kunne gjennomføre en slik løsning.

  7. Nils Mathisrud skrev (8 timer siden):

    Det er kanskje på tide å skille snørr fra barter, for det er to vidt forskjellige ting som diskuteres.

     

    1) Monteret. Det er stor enighet at monteret som finnes er både uegnet, upraktisk og for lite for stadig nye modeller. Det ble dimensjonert ut fra perioden 1944-2004, men siden er flere (store) flytyper kommet til, som man ønsker skal inn i monteret. Det er i tillegg ikke helsemessig forsvarlig å ta seg inn i monteret, verken for modellene eller for den utkårede stakkaren. For min egen del er jeg lite interessert i flere inntredener i monteret. Jeg skal bidra én gang til, for å ta alle modellene ut av monteret - dersom jeg fortsatt er smidig nok til dette...

    2) Hvilke modeller som eventuelt skal inn i monteret blir således hypotetisk fram til første punkt er avklart. Det har vært levert flere modeller med "feil" farger og merking. Min egen egen holdning til historisk korrekthet fraviker majoriteten, derfor vil jeg enkelt smyge unna og la være å forholde meg til dette. Nå er det litt for mange kokker og litt for mye søl.

     

     

    Vi påpekte tydelig i forespørselen vår til flysamlinga om ny monter det uforsvarlige med adkomsten til monteren. Det har også vært formidla muntlig tidligere. Vi får håpe at tipset fra Edward om å kontakte Amundsen for å overta glassmonter derfra  kan føre til at det skjer noe. 

     

  8. Jens Håkon Brandal skrev (10 timer siden):

    Diskusjonen om UH-1B boer vaere groenn eller hvit for eksempel er etter min mening et unoevendig sidespor som igjen vil ta en ressurs (dvs dugnadsmedarbeider) bort i fra mer noedvendige prosjekter.  Det viser en del av Luftforsvarets historie ved deltakelse i FN-regi og fredsbevarende operasjoner utenlands. 

     

    Apropos manglende modell - kan ikke huske aa ha sett en CF-104D hverken i monter eller paa  noen liste?  Siden vi har baade F-104G og TF-104G representert burde vi vel ha en groenn to-seters Starfighter i monteret og?

    Ja, FN-tjeneste har vært en del av historia til det norske luftforsvaret og bør avspeiles i monteren. Otteren som står på lista vår over nybygg, er under bygging av Jørgen Tangerud som en hvit maskin i FN-tjeneste i Kongo. Det var vel noe av det tøffeste som norsk personell har vært med på etter Andre verdenskrig.

     

    Et annet forbilde for en Otter-modell kunne vært en maskin på oppdrag i Antarktisk. Det ville avspeila en annen side av virksomheten til luftforsvaret. Velger man noe, velger man bort noe annet. Så enkelt er det. 

     

    Dokumentasjon som dukker opp i ettertid er umulig å forutsi. Du er en fremragende modellbygger, Jens, og har bidratt med mange flotte modeller til monteren. Hvor mange har du bygd til monteren, forresten? 

     

    Jeg har strøket de siste modellene på lista jeg la ut på Facebook-sida vår. Vi får heller konsentrere oss om å få bygd ferdig de modellene vi har som tildelte bygg, samt få bygd modeller av flytyper vi mangler modeller av. 

     

    Godt forslag! Modell av CF-104D har vi ikke modell av i monteren, etter det jeg kan se av listene. Det er en flytype som ble mye brukt gjennom mange år.  Jeg har lagt ut etterlysning av en slik på Facebooksida vår.

     

     

     

  9. Vi har tidligere lagt ut klasse D, manglende modeller, og klasse C, dårlige modeller, som erstatningsmodeller.

     

    Denne gangen prøvde jeg meg på å legge ut etterspørsel etter erstatningsmodeller for modeller i klasse B, som bare har små mangler, men siden ingen tegner seg på å bygge disse, tenker jeg vi kan la dem være, i alle fall foreløbig. 

  10. Ragnar Eckhoff skrev (4 timer siden):

    Jeg er enig med Jens her. Jeg synes det er litt ufint å be folk bygge modeller til monteren, for så å bytte dem ut uten å ha en dialog med dem som opprinnelig bygget dem. Hvis vi ønsker å få folk til å være med på dugnaden, så må premissene være klare. Jeg er litt redd for at listen blir lagt så høyt at omtrent ingen vil være kvalifisert (eller interessert) i å bidra. 

    De modellene vi tidligere har lagt ut som ønskelig å bytte ut, har hatt ganske store mangler, slik som H-19-helikopteret jeg bygde, som erstatta en som ikke var malt. En annen modell er halesitter, og Jet Falcon er i skala 1:100 og ikke i skala 1:72.

     

    Nå har vi etter hvert kommet til såpass gode modeller at jeg har fått betenkeligheter med å bytte dem ut, sjøl om de ikke er helt fullkomne i farger og merking. Du har absolutt et poeng, angående motivasjon, Ragnar. Lista over ufullførte modeller som folk har tatt på seg å bygge er ganske lang, og folk har ikke stått i kø for å melde seg på for å bygge modeller denne gangen.

     

    Vi får nok konsentere oss mer framover om å få inn modeller som vi mangler, for det vil komme inn nye flytyper etter hvert.

     

     

    • Me like! 1
  11. Jens Håkon Brandal skrev (1 time siden):

    Da tanken om et monter for aa vise Luftforsvarets flytyper ble luftet for IPMS-medlemmene mener jeg aa huske at det var for aa feire Luftforsvarets 60-aars jubileum i 2004.  Korriger meg gjerne om jeg tar feil.  Dette har utviklet seg til et monter som ikke har noen "sluttdato", og kan forklare plassproblemene vi naa har, og som vil oeke med tiden.  Flysamlingens oenske om at IPMS Norge bygger flere modeller tyder paa at de ser monteret som en ressurs og et  verdifullt tilskudd til utstillingen av fly i 1:1 og diverse uniformseffekter etc., og at de derfor oensker aa beholde modellmonteret.  Det er et meget godt tegn.

     

    Foerste gang jeg saa monteret slo det meg at det var bygget ned til en pris og helt uten omtanke for enkel tilgang til modellene for utskiftning og vedlikehold.  Meg bekjent er det Nils Mathisrud som har vaert den utvalgte som er smidig nok til aa komme inn og ut av monteret uten aa foraarsake skader, men hva gjoer vi den dagen han ikke lenger er i stand til det?  Skal vi ta sjansen paa at det dukker opp en yngre og smidigere person som kan ta over den jobben?  Tatt i betraktning av at de som har soerget for de fleste bidragene (mitt personlige inntrykk!) og tatt ansvar for aa holde monteret oppdatert kan regnes som middelaldrende,  saa er det en daarlig loesning etter min mening, og vil lede til forfall av modellene.  Det er trist aa se en samling modeller med knekt understell, deler som har falt av og dekket av et synlig lag stoev.  Da er jeg redd for at veien til aa skrote hele greia er kort fordi utstillingen ikke lenger er saerlig presentabel.  Et tap for Flysamlingen og trist for de som har brukt mye tid paa aa bygge modellene.

     

    Et nytt monter burde etter min mening ha 3-4 skyvedoerer i glass som kan laases med en klar tetningslist i mellom for aa hindre stoev og at noen stikker ispinner og soeppel inn i monteret.  Skyvedoerer som gir enkel adkomst er dog lette aa aapne for slikt vedlikehold.  Laasemekansimen kan skjules bak et panel i nedkant som igjen er laast og bare kan aapnes med en spesialnoekkel - slike finnes det flust av paa markedet.  Grunnplaten maa gjoeres smalere i dybden og kun brukes til aa vise de store flytypene som transportfly og maritim patruljefly.  I henhold til det Einar sier over.  Grunnplaten boer og  hvile paa et sjokk- og vibrasjonsdempende materiale da jeg har skjoent at noen modeller plassert paa veggen bak har vaert naer aa falle av grunnet rystelser over tid fra fly som lander og tar av.  En mindre dyp grunnplate gjoer og at publikum kan komme naermere modellene paa veggen bak og kan studere de mer i detalj.  Veggen bak maa da gjoeres hoyere og bredere (for fremtidige nyanskaffelser i 1:1), alternativt maa de pakkes tettere...  Et nytt monter vil koste penger, og om ikke Flysamlingen har penger paa budsjettet, saa kan de kanskje be sponsorene om et bidrag?  Mener aa huske at Flysamlingen har en tavle over sponsorer i foajeen...?  Kan det selges inn som kultur og historieformidning er det kanskje noen kroner aa hente fra tippemidler/lotto?

     

    Selv om IPMS Norge ikke har fullfoert sin del av handelen enda, haaper jeg Flysamlingen vil de noedvendigheten av et nytt monter tilpasset mengden av modeller som vil komme og ikke minst soerge for enkelt vedlikehold.  Lykke til med videre kommunikasjon.

    Takk for meget flotte modeller til monteren. Jeg trur nok vi må konsentrere oss mer om å få inn de flytypene som det mangler modeller av enn å bytte ut flotte modeller som vi har i monteren. 

     

    Takk for innspill om forbedringer i  utforminga av monteren på Gardermoen. Jeg ser vi har tenkt ganske likt om den saken. Styret i IPMS Norge hadde styremøte søndag kveld, der forespørsel om ny monter var en av sakene.

     

    Styret i IPMS Norge har nå sendt inn skriftlig forespørsel om endring av monteren til flysamlinga og pekt på svakhetene med vanskelig, for ikke å si akrobatisk og helsefarlig, tilgang, støv som drysser ned i monteren ved åpning ovenfra og fare for at takplata også kan falle ned på modellene. Det ble også pekt på faren for at modeller kan falle ned fra hyllene.

     

    I forespørselen vår har vi foreslått frontdører, slik du har foreslått her. Vi har foreslått lave karmer på hyllene for å hindre modeller i å falle ned. Støtdempende materiale har vi dog ikke tenkt på. 

     

    Jeg ser også at vi har tenkt likt angående dybde på monteren. Vi har foreslått flere hyller i bakkant og smalere gulvareal, slik at kun de største modellene står på gulvet. 

    Det er poeng at avstanden fra publikum til modellene minker. Med tida bør vi også få lagt til navn på flymodellene og litt informasjon om dem. Vi har antyda at IPMS kan være behjelpelig med informasjon.

     

    Vi har gitt flysamlinga tips om at Amundsen hobby nylig har lagt ned, og at det muligens kan være mulig å få tak i montere derfra relativt rimelig.

     

  12. Ragnar Eckhoff skrev (25 minutter siden):

    Da har jeg altså ta over igjen ansvaret for denne.  Jeg tok opprinnelig på meg å bygge Sunderland Mk V for Flysamlingen høsten 2007, og prosjektet ble startet våren 2008 med utgangspunkt i Airfix sitt sett. Jeg kom et stykke på vei de første par åra, men så stoppa ting opp. Neste gang det var aktivitet var i 2017, men siden har prosjektet ligget brakk. Pga manglende framdrift tok JBH senere over ansvaret for å bygge Sunderland for Flysamlingen, men har dessverre måttet trekke seg fra dette. Dermed er har jeg fått stafettpinnen tilbake.

     

    For noen år siden kom Special Hobby med en nytt sett av Sunderland V i skala 1/72, men siden jeg allerede har investert såpass mye tid og krefter på å konvertere Airfix-settet, så fortsetter jeg med dette. 


    Den gamle byggetråden finnes på forumet et sted, men bildelinkene funker ikke lenger.

     

    Jeg kommer med bilder++ etter hvert. Jeg kan trenge litt "heiarop" for å komme i mål føler jeg...

     

    Ragnar 🙂

    Heia! Heia! :)

     

  13. Tilbake til bygginga: Jeg har ikke helt blitt enig med meg sjøl om antennene på undersida av flyet ennå.

     

    I mens fortsetter jeg med propellene, der det er noen runder med maling og maskering av ulike farger. Alclad white aluminium er malt på. Jeg har brukt av denne flaska før, og det er små tendenser til klumper. Kanskje blir det lett puss og en ny runde fra ei anna flaske. Neste strøk blir ellers mørkere metallfarge på den nederste tredjedelen av propellbladene.

     BT3Kefb.jpg

     

  14. Under Skala 2024 fikk jeg høre at Jens Håkon Brandal dessverre var blitt syk, og i dag meldte han på Facebookgruppa til IPMS at han må si ifra seg de tildelte modellene, så jeg har nå endra lista:

     

    De Havilland Vampire MK. 3 (Erik Torp)

    Republic (R)F-84 E Thunderjet (Kåre Paulsen)

    Republic F-84F Thunderflash (Sakarias Elsness)

    Republic F-84G Thunderjet (Walter Barretos)

    North American F-86F F-40 Sabre (Nils Mathisrud)

    North American F-86K Sabre (Olve Dybvik/Nils Mathisrud)

    Agusta Bell 47J (Einar Sandvik)

    Lokheed C-130H Hercules i tidlig skjema (Einar Sandvik)

    Lokheed Martin C-130J-30 Hercules (Per Olav Viborg-Maurstad)

    Dassault Jet Falcon 20 (Carl Bretteville og Espen Eriksen)

    De Havilland DHC-3 Otter (Jørgen Tangerud)

    Lokheed P-3B Orion (Einar Sandvik)

    Short Sunderland MK V m. beaching gear* (Ragnar Eckhoff)

     

    Ikkje tildelt:

    de Havilland F.B. 52 Vampire

    Lokheed T-33

    Fairchild 119G

    Junkers Ju 52/3m (Laila eller Jompa)

    UH-1B (Grønn)

    Leonardo Helicopters AW 101*

     

    *Jens Håkon har meldt at han har kjøpt og begynt på både AW101 og Sunderland og at andre kan få overta disse modellene for å bygge dem ferdig for monteren på Gardermoen.

  15. Nils Mathisrud skrev (9 minutter siden):

    Jeg synes konkurranseaspektet med modellbygging ikke er interessant lenger. Regler for klasseinndeling for hva som er lov og ikke lov er mer begrensende enn inspirerende. Jeg bygger mine modeller akkurat som jeg vil, uten å forholde meg til slikt. 🙂 Dog deltar jeg på lokalkonkurranser, men kun for utstillingens del.

    Jeg synes det uansett er artig å se på godt bygde modeller. 😉

    Til Skala 2024 ble skillet mellom rett fra eska og detaljerte modeller fjerna. Det er jo så mange byggesett som har mye fotoets og annet ekstra inkludert at skillet er blitt ganske meningsløst. I stedet ble det delt inn mer etter epoker for flymodellene sin del for å sikre mer jevnstore klasser å bedømme for dommerne. Styret er stadig åpent for forslag om endringer i klasseinndelingene. Det har visst vært mest misnøye om klasseinndelingene på Skala blant bilbyggerne.

     

    Personlig synes jeg det er veldig lærerikt å gå rundt som dommer sammen med et par andre modellbyggere og diskutere modellene. Det har jeg nytte av for å bli en teknisk bedre modellbygger sjøl. 

     

    Jeg stiller gjerne ut modeller som jeg har hatt et par uhell med og vet ikke er perfekte og dermed ikke vil vinne premie. Der får jeg i alle fall vist dem fram. I skapet heime er det få eller ingen som ser dem. 

     

    På klubbmøtene våre i Trondheim Plastmodellklubb tar vi med oss modeller og viser fram. Vi utveksler erfaringer i forbindelse med modellene, men vi har ingen konkurranse. Vi er vel litt for få medlemmer til det. Slik er det vel i de fleste klubbene rundt om i landet.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å besøke og/eller registrerer deg på vårt forum aksepterer du våre vilkår og personvernregler. Bruksvilkår.