Gå til innhold
  • Bli medlem

Jesus Christ Airline


Anbefalte innlegg

Jeg har bestemt meg, jeg skal bygge Jesus Christ Airline - ihvertfall deler av den. Ideen kom da jeg husket en dokumentar jeg så på NRK, for ca ett år siden(?). JCA sto egentlig for <a href="http://findarticles.com/p/articles/mi_qa3897/is_199912/ai_n8876388/pg_1">Joint Church Aid som fløy hjelpesendinger</a> fra øya (og portugisisk koloni) Sao Tome inn til jungelstripa Uli under Biafra krigen. Det som er kult er at de brukte digre gamle propellfly med stempelmotor, og de som kjenner meg godt vet at jeg trives best med fly som har propeller med stempler bak  :)

 

Da jeg begynte å sjekke litt rundt dette fant jeg "den norske forbindelsen". Fred. Olsen Flyveselskap hadde flere maskiner og mannskaper i sving for JCA. <a href="http://www.airlinehobby.com/listings/details/index.cfm?itemnum=579391079&referer=/index.cfm">  DC-6a LN-FOM</a> ble til-og-med bombet hinsides redning på Uli (heldigvis gikk det bra med mannskapet) den 2. november 1969. LN-FOM skal selvsagt bygges. Jeg har vært i kontakt med Fred. Olsen og fått gode referanser. Mye interessant stoff, blant annet et jubileumshefte. Så fort scanneren er tilbake fra rep, skal jeg legge ut bilder.

 

<a href="http://picasaweb.google.com/tommy.hvidsten/JCA/photo#5204010892956210370"><img src="http://lh5.ggpht.com/tommy.hvidsten/SDhcVcnrFMI/AAAAAAAAAHo/IEVSZBqeLQY/s288/14532_United%20DC-6B655891791.jpg" /></a>

Denne skal bli LN-FOM.

 

<a href="http://picasaweb.google.com/tommy.hvidsten/JCA/photo#5204010892956210354"><img src="http://lh5.ggpht.com/tommy.hvidsten/SDhcVcnrFLI/AAAAAAAAAHg/zLT3mmJkNhU/s288/1449174441_Copy89705.jpg" /></a>

Super Constellation - verdens vakreste airliner!

 

<a href="http://picasaweb.google.com/tommy.hvidsten/JCA/photo#5204010897251177682"><img src="http://lh6.ggpht.com/tommy.hvidsten/SDhcVsnrFNI/AAAAAAAAAHw/P0wORAGWpdY/s288/14508B65095_Copy79485.jpg" /></a>

Stratocruiser - ikke verdens vakreste fly, men kanskje verdens kuleste navn?

 

Byggesett er innkjøpt. Her om dagen kom det en stabel med DC-6ere, Stratocruisere og Super Constellations i 1/144 fra MiniCraft. Super Constellations ja, jeg må innrømme at jeg har forelsket meg fullstendig i dette flyet, det må være den vakreste airlineren som noen gang er bygget. Det er så ille at jeg tror jeg må ta meg en tur til <a href="http://www.superconstellation.org/"> Sveits</a> ved en passende anledning for å leve ut denne "besettelsen"  :)

 

Ja, ja - jeg håper jeg klarer å ferdigstille iallefall èn model til neste års LU. Nå er hus med hobbyrom kjøpt (på Kongsberg), så mulighetene burde være tilstede. Og, blir det bare en, så blir det nok en Connie  ;)

 

Det hadde vært moro hvis noen har lyst til å bli med på å bygge JCA, det er mange forbilder å velge blant - alle med propeller og stempelmotorer  :) Det er noen profil- og decalutfordringer her som det hadde vært fint å være flere om - og hvis noen har mer info om temaet vil jeg sette stor pris på det!

 

Tommy

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg så auksjonen, Ruben, ville ikke konkurrere med deg  ;) Gratulerer med bildet, som nok er sjeldent. Jeg har fått en S/H kopi fra Fred. Olsen, antakelig tatt på Fornebu. I jubileumsheftet fra FO er det også et bilde i JCA farger. Jeg skal scanne disse så fort teknikken er på plass. Ville for øvrig satt enorm pris på et høyoppløselig scan ved en passende anledning...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest bugace

Gøyalt!!

Fekk meg til å komma på at Fred Olsen eiger store deler av La Gomera, ei av Canari øyene, og vel mest kjent for den store brannen nyligt.

Canariøyene er vel Spanske, men er ikkje dei ein del av Afrika også?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 5 måneder senere...

Hmmm. Det siste halvåret har gått med til kjøp og salg av hus, og flytting til Kongsberg med dertil hørende oppussing og ordning. Jeg er ikke ferdig ennå, men "stjeler"mer og mer tid til bygging. En viktig del av spec'en på det nye huset, hobbyrom, ble oppfylt til gangns. Så jeg kan ikke skylde på det lenger. Airbrush fasilitetene er ikke helt på plass, men det er rett rundt hjørnet.

 

Litt har jeg dog fått tid til i forhold til temaet for denne tråden (jeg har ikke gitt opp  :)). Jeg har lest noen bøker om Biafrakrigen og luftbrua. Denne kan anbefales:

 

<a href="http://picasaweb.google.com/lh/photo/8UW7YLYtGK5jQA2J6GFe3g"><img src="http://lh4.ggpht.com/_pUpb41cLiE4/SSe4R6UlQpI/AAAAAAAAAMo/d8LbM8AARW0/s288/shadows.jpg" /></a>

 

I tillegg til historie med fokus på det som skjedde i lufta er det noen (ikke helt gode) profiler av de aktuelle flya. Jeg har også lest "Luftbroen til Biafra" av Axel V. Duch, en danske som var operasjonssjef for luftbrua store deler av perioden. Det er fasinerende historier som fortelles med mange fargerike karakterer. Blant annet;

 

  • Hank Warton, polsk/tysk/amerikanske flyeventyrer og våpensmugler.
  • CG von Rosen, (fly)gal svensk greve som opprettet sin egen ving i Biafras flyvåpen med svenske treningsfly (MF-15, en forløper til Safari).
  • Otto Skorzeny, tidligere SS oberst som blant annet hentet ut Mussolini fra fangenskapet på Campo Imperatore Hotel ved Gran Sasso (har riktignok en birolle her).

 

Og mange andre gærninger som søkte spenning, rikdom og berømmelse gjennom begivenhetene i Biafra. Blant annet var det ganske mange nordmenn der. Flymannskaper fra Fred Olsen, Bråthen SAFE og en og annen slenger som jobbet for de mer tvilsomme aktørene.

 

Mitt anliggende er fremdeles å bygge (deler av) JCA. Jeg klarte ikke å la være og begynte med en canadisk Super Constellation basert på Minicrafts sett i 1/144. Her finnes det faktisk decaler fra Whiskey Jack. Plastikken er glatt som ei barnerumpe så jeg har etter mye om og men risset noen panellinjer for å skape litt mer liv:

 

<a href="http://picasaweb.google.com/lh/photo/kS2zqNpm9_BgVamhJyNiPQ"><img src="http://lh5.ggpht.com/_pUpb41cLiE4/SSe1Z2_K9mI/AAAAAAAAAME/wG6iwY1vGwE/s800/IMG_3307.JPG" /></a>

 

<a href="http://picasaweb.google.com/lh/photo/emI1o_Z2Xd2wVMkBHaqpmg"><img src="http://lh3.ggpht.com/_pUpb41cLiE4/SSe1bhfBeaI/AAAAAAAAAMI/w5IsIA5fTVA/s800/IMG_3308.JPG" /></a>

 

Flere bilder følger, jeg har komme litt lenger nå.

 

Tommy

Lenke til kommentar
Del på andre sider

CG von Rosen, (fly)gal svensk greve som opprettet sin egen ving i Biafras flyvåpen med svenske treningsfly (MF-15, en forløper til Safari).

 

Betegnelsen på disse flyene er MFI-9 og ikke noe annet. MFI står for Malmö Flygindustri.

Mer finnes å lese her: http://lae.blogg.se/category/biafra.html

 

Selvsagt Mats, jeg tok det fra en stadig mer sviktende hukommelse.  :pinch:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Forbilde ja, LN-FOM ligger i produksjonslinja den og, men jeg må tegne egne decaler til den ... Foreløpig har jeg begynt grunnkurset i Adobe Illustrator  :) Men det kommer, forhåpentligvis i tide til LK.

 

Men, det det handler om nå er en Super Constellation fra den canadiske paraplyorganisasjonen Canaireleaf som utgjorde en del av JCA. Jeg må innrømme at det flyet er utrolig flott, så det var ikke vanskelig å bestemme seg. Så her er forbildet:

 

<a href="http://picasaweb.google.com/lh/photo/eYZUceNOCXHXN0KkXPufkw"><img src="http://lh5.ggpht.com/_pUpb41cLiE4/SSh61_fB6xI/AAAAAAAAAN4/qF-6IBFKP20/s800/1013145.jpg" /></a>

 

Tja, canadierne glemte igjen et par av Conniene på Sao Tome da de reiste hjem - sånn omtrent ser de ut i dag, her snakker du seriøs væring  :pinch: Men, min plan er å vise damen slik hun så ut da hun ankom øya. Rein, pen, nyvasket og stivpyntet - klar til å begynne å fly tørrfisk (!) til fastlandet. Jeg skal vise en fargeprofil bare jeg får scannet den.

 

Ok, da har vi juksa litt, her er bilder fra dagens status på dama:

 

<a href="http://picasaweb.google.com/lh/photo/sbZK05fllLtBKBGJbC0_5Q"><img src="http://lh6.ggpht.com/_pUpb41cLiE4/SSh5xYbM_EI/AAAAAAAAANY/MSFeq-qSJLA/s800/IMG_3835.JPG" /></a>

 

<a href="http://picasaweb.google.com/lh/photo/pW8CN5vFhZJXYrnbmJzr7Q"><img src="http://lh4.ggpht.com/_pUpb41cLiE4/SSh5ypYx3dI/AAAAAAAAANc/Xa02IvsbNVE/s800/IMG_3836.JPG" /></a>

 

Her er ambisjonsnivået godt over ferdighetene, men jeg prøver og koser meg med det. Minicraftsettet kostet drøyt 4 $ på tilbud, ets fra extratech og resin fra Dana Kopher (takk for tipset, Ruben) kosta mye mer  ;) Vel, jeg er på ukjent mark og tar i mot alle tips og kommentarer med takk. Jeg går definitivt fremdeles i lære  :)

 

Btw, jeg leser Lockheed Constellation av Dominique Breffort og Andre Jouineau om dagen. En bra bok for Connie buffer. Der sto det å lese at det gikk en fast rute fra Miami til Havanna hver torsdag kveld i den tiden guttaboys regjerte på Cuba (les mafiaen). Ruta ble fløyet av en Connie og gitt under navnet Tropicana Express. Flyet fungerte som nattklubb med bar, skikkelig mambo orkester og dansegulv  wOOt Der var det bare å kaste seg uti på flyet og fortsette i Havannas herligheter når du landet  :thumb:

 

Tommy

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.



×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å besøke og/eller registrerer deg på vårt forum aksepterer du våre vilkår og personvernregler. Bruksvilkår.