Gå til innhold
  • Bli medlem

Kjetil Åkra

Medlem
  • Innlegg

    2 368
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Kjetil Åkra

  1. Jo, det hadde vel kanskje gått, men jeg må ha med en laptop for foredraget (bruker et spesialprogram for det, ikke Powerpoint!), endel Tirpitz-bøker og slikt!

     

    Dessuten, selv om jeg kanksje har referansene i orden, så når jeg ikke opp byggeteknisk til de fleste her!!

     

    Kjetil

  2. Ja, Torgeir. Har endelig fått en anledning/unnskyldning til å ta turen ned! Så nå kan du ta hevn!

     

    Veldig hyggelig å bli invitert og jeg håper jeg kan holde et foredrag som dere finner interessant og informativt.

     

    Dersom noen ønsker å kjøpe boka så send meg gjerne en PM så kan jeg ta med et eksemplar til dere. Prisen er 490 og billigere får dere den ikke ettersom dere nå kan spare porto og dere vet alle hvor mye det kan bli med dagens postvesen!! Spesielt for en bok på litt over 2 kg!

     

    Jeg må dessverre be om kontanter ettersom jeg ikke har kortmaskin!

     

    Kjetil

  3. Bare hyggelig.

     

    Dette med farger på de norske he 115 er et ikke avsluttet kapittel når det gjelder research. Vi har fremdeles litt igjen å gjøre, men har none spor.

     

    Kjetil

  4. Ørjan, F.50 hadde et grålig skjema, men det er litt usikkert hvilke farge det egentlig er. De norske Heinkelene ser ut til å ha blitt malt om flere ganger i norsk tjeneste. Etter hva jeg har sett av maskinen etter at den kom til Finland, men før den ble malt om av Finnene, så ville jeg gått for et aluminiumsgrått fargeskjema over det hele, med tallet 50 i sort på skroget og flaggstriper i standard posisjoner.

     

    Den korrekte betegnelsen er forøvrig He 115 N, og de hadde samme skrog som he 115 A, men med halen til he 115 B. Betegnelsen A-2 finnes ikke og er en etterkrigstidsoppfinnelse. Serienummeret til F.50 (det tyske) var 3038, men det var ikke påmalt flyet så vidt jeg vet.

     

    Kjetil

     

     

  5. Fikk nettopp denne tegningen av en god venn. Han har studert spinnere brukt på Hurricane Mk I og det ser ut til at det finnes flere enn de annerkjente typene. Jeg poster bildet hans her for å ødelegge for de som eventuelt skal bygge en slik!  ;D Må jo leve opp til tilnavnet en viss herremann ga meg - referanseterrorist!

     

    Kjetil

     

    hurri_spinner_analysis_zpss5oi9ft6.jpg

  6. Mats, det nærmeste er nok denne siden: http://www.deutscheluftwaffe.de/

     

    Under "Archiv" og så "Diverse Dokumente" kommer man til et utvalg håndbøker, maunualer og lignende. Obs, nettsiden kan være en tidstyv!

     

    Og man har jo alltids denne siden, men der må man betale: http://www.luftfahrt-archiv-hafner.de/

     

    Om du er interessert i en gitt flytype er det imidlertid verd det. Kjøp dokumentene på DVD, det er billigere, mindre plasskrevende og lettere å lagre!

     

    Kjetil

     

     

  7. Vel, uansett hvilket italiensk fly man ønsker å bygge, referanser for de fleste finner man på den sida. Jeg klarer ikke å se meg mett på den og jeg vet at en viss eldre herremann har begynt å se på fly igjen etter å ha sett den netsida, etter noen år med togbygging!

     

    Kjetil

  8. Veldig interessant, Anton. Takk for flotte linker.

     

    Jeg synes også det er på sin plass å påvise faktafeil og unøyaktigheter i pressen hva angår fly og flyvning. Noen må jo gjøre det også!

     

    Ellers er det litt artig å observere "panikken" som hersker i Vesten når det gjelder russiske fly på tokt. Denne aktiviteten har sikkert økt endel det siste året og utstyret blir jo mer moderne og bedre, men slike flyninger har russerne alltid foretatt. Vanskelig å si noe mer uten at det blir politikk av det!

     

    Ellers ser jeg gjerne flere foto av slike avskjæringer, spesielt litt eldre fra 70- og 80-tallet. Kanskje en Mig-25 om noen har??

     

    Kjetil

  9. Jækla interessante bilder, det der! Likte også denne, spesielt ettersom den har en meget uvanlig (selv for JG 5) kamluflasje.

     

    Imidlertid ringte det en bjelle eller to da jeg så bildet, noe av dette hadde jeg sett før! Og det viste seg å være rett. For de med Mombeeks JG 5-bøker, slå opp på Vol. 2 side 254. Der er det et bilde av Oblt. Wulf-Dieter Widowitz i sin Bf 109F-4 med navnet "Inge" fra 5./JG 5. Jeg er rimelig sikker på at dette er samme maskin, spesielt ettersom navnet på sida og 5. Staffels emblem uten bakgrunnskjold er identisk.

     

    Det som ikke passer er at de nye bildene viser en maskin med sorte tall som minner mer om de 8. Staffel brukte (5. Staffel hadde røde tall uten omriss på den tida det er snakk om her, d.v.s sommeren 1942). Og jeg tror det lyse tallet vi ser under det sorte er en kode og ikke del av St.Kz. Kan dette være maskinen etter at den er overført til en annen avdeling, eller mer sannsynlig, etter at 5. Staffel gikk over til å bruke sorte tall?

     

    Kamuflasjen er godt mulig original RLM 79 med overspray av mørkegrønt eller grått. Det ville uansett blitt en flott modell!

     

    Kjetil

     

     

     

  10. Når det gjelder "mystery green" så har den egenskaper som gjør at den neppe er særlig anvendlig som dekkfarge på fly, bl.a. er den veldig hard og "stiv". Jeg vil derfor tro at den passer særlig dårlig på dukkledte fly, og selv på helmetallfly ville den nok ikke vært det beste valget. Det er selvsagt mulig at det er den samme fargen spm på LN-DAG, men som Erik skriver minner den mye om malingstyper en brukte på båter og i det tyske RAL-systemet finnes det også en farge som minner mye om denne (RAL 6010). Så inntil videre vet vi rett og slett ikke hvor denne fargen kom fra.

     

    Når det gjelder den øvrige bemalingen av 2398 så var vi inne poå tanken om at det kunne dreie seg om hemmelige oppdrag eller angrep mot den engelske østkysten, men det er aller mest sannsylig at den ble malt slik rett og slett som en bedre nattkamuflasje for konvoieksorte. På denne tiden, sluttne av 1942) så begynte tyske konvoier langs kysten som kjent å gå mye om natten og denne Heinkelen var nok ment å foreta nattlige eskoerteoppdrag og derav den mørke bemalingen.

     

    Kjetil

     

     

  11. Interessant, Knut Erik.

     

    Jeg fant en litt annen liste som også var fra disse materialoversiktene over forventet materialbehov fra 1938 (ganske sent det året, tror jeg). Her ser en mye de samme fargene som på ditt dokument, bare med litt andre navn her og der. Spesielt interesant å se "copckpit green" på disse listene, synes jeg.

     

    De beviser også at fargen på flaggstripene, i hvert fall på marinens fly, nok kan finnes igjen på fargekart til Titanine Ltd.

     

    Norske_fagrer_liste_zpsf3f2daa3.jpg

     

    Kjetil

     

     

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å besøke og/eller registrerer deg på vårt forum aksepterer du våre vilkår og personvernregler. Bruksvilkår.