Gå til innhold
  • Bli medlem

Jens Håkon Brandal

IPMS Medlem
  • Innlegg

    10 787
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    78

Innlegg skrevet av Jens Håkon Brandal

  1. Paa meg virker det som om monterne innkjoep fra Amunden er et panikkjoep.  Er det planlagt at de skal vaere frittstaaende?  I saa fall er det stor sjanse for at en eller annen dulter borti de eller gir de en liten skubb, men paafoelgende risiko for skader.  Man faar heller ikke vist "tidslinjen" for flyenes tjensteperiode paa samme klare maate som dagens loesning.  Foerstnevnte problem kan loeses ved aa plassere monterne i et annet monter, men det blir litt smoer paa flesk.

     

    Skulle det likevel bli aktuellt med en ombygging av det eksisterende monteret, saa har underbevisstheten jobbet videre med tanken.  En L-formet ramme forankret i en solid vegg stoetter baade veggen for modellene samt en redusert grunnplate (kun for de store modellene som foer).  Glassburet gjoeres solid strukturelt ved aa la taket vaere en del av strukturen samt et tverrstag i bunnen for aa hindre bevegelse i glasset.  Hele denne strukturen kan trilles paa hjul som Nils foreslo.  Dette gir fullstendig adgang til alle modellene samt soerger for effektiv forsegling med tanke paa stoev.  10-20 mm klaring mellom glassburet og modellhyllene vil og gjoere at eventuelle rystelser/dult paa glassburet ikke overfoeres til modellene.  Personlig tror jeg dette er den beste loesningen paa lang sikt.  Og naa har jeg vel sagt det jeg trenger om denne saken:)

  2. Nils Mathisrud skrev (3 timer siden):

    Hva med å sette hele "buret" med glassvegger og tak, på hjul? Med åpen bakvegg kan det rekkes fram, og man kommer til fra bakveggen. Hyllene sitter fast på veggen som før. Det må finnes løsninger for bl.a. forsegling mot bakveggen, låsing osv., med det skulle ikke være vanskelig å finne ut av.

     

    Jo, det er og en loesning - ingen dum ide.  Taket og grunnplaten for de store modellene maa da gjoeres til en del av strukturen (se for deg en eske uten lokk hvor bakveggen vil utgjoere lokket naar alt er paa plass) for at det ikke skal knake i sammenfoeyningene og glasset naar den delen skyves inn og ut.  Laasing mot vegg er et overkommelig problem.

  3. Vi er alle enige i at adkomst fra oven ikke er en god loesning, og at taket maa forsterkes og forsegles mot stoev - varme fra belysning maa selvsagt kunne unnslippe..    Skulle det vise seg at det ikke er tilraadelig eller strukturelt mulig med skyvedoerer i front (store glassplater uten fast innfesting i topp og bunn er ikke robuste), maa vi beholde konseptet vi har i dag hvor glassplatene er sikret og limt/forbundet via hjoernene.  Fra et strukturelt og sikkerhetsmessig synspunkt er det den beste loesningen.  Eneste praktisk mulige adkomst til hele monteret - med en grunnflate som er mindre dyp - blir da fra baksiden.  Slik det er naa staar vel monteret opp mot en solid vegg, og et nytt monter maa derfor flyttes litt ut og man maa skape et rom bak veggen i monteret slik at veggen kan trekkes bakover for tilgang til grunnflaten for de store modellene og modellene plassert paa veggen..  Rent praktisk vil det bli lettere aa dele opp veggen i moduler - la oss si 4-5 moduler montert paa glidere (for aa hindre rystelser under uttrekk/innskyving og mer presis posisjonering av hver modul) og som hver kan trekkes inn og skyves paa plass individuelt.  Adkomst til bakrommet via en laasbar doer paa siden.  La oss si rommet er 1.5 m dypt, og modulene kan trekkes tilbake i hele dybden, saa gir et ca en meter med klaring fra veggmodeller til kant av grunnflate - tilstrekkelig for en normal person (men ingen Snublefot!) til aa naa fatt i hjoernene av monteret samt bytte og sette paa plass veggmodeller.  Bakrommet kan og fungere som en sikker lagerplass hvis det er behov for det.  Om man maa flytte paa noen esker en gang i blant for aa plssert ut nye modeller eller erstatte gamle, er vel det overkommelig?  Etter aa ha sovet paa det tror jeg dette vil vaere den beste loesningen med tanke paa struktur og sikkerhet for glass og modeller samt akseptabel tilgang til monteret.  Kanskje ikke den billigste loesningen (den eksisterer den dag i dag), men kvaliteten bestaar lenge etter at prisen er glemt...

    • Me like! 1
  4. Diskusjonen om UH-1B boer vaere groenn eller hvit for eksempel er etter min mening et unoevendig sidespor som igjen vil ta en ressurs (dvs dugnadsmedarbeider) bort i fra mer noedvendige prosjekter.  Det viser en del av Luftforsvarets historie ved deltakelse i FN-regi og fredsbevarende operasjoner utenlands. 

     

    Apropos manglende modell - kan ikke huske aa ha sett en CF-104D hverken i monter eller paa  noen liste?  Siden vi har baade F-104G og TF-104G representert burde vi vel ha en groenn to-seters Starfighter i monteret og?

  5. Naa skal jeg ikke skryte av mine egne ferdigheter her, men Vampire-modellen holder etter min mening en grei utstillingsmessig standard, selv om den ikke er helt korrekt.  Vil aerlig talt noen av publikummerne legge merke til at Æ'en er feil fasong?  At undersiden egentlig skulle vaert PRU blaa?  H-19-modellen din Einar er en solkelar forbedring fra den som var i monteret, og det slike sprang i kvalitet det er vikigere aa faa gjort noe med, i tillegg til aa faa inn modeller av flytyper som ikke enda er representert.  F-86K mener jeg fortsatt staar paa stativ som "in flight"...  Lynx'en i monteret (inntil min kommer paa plass) er malt moerk blaa.

     

    Vi har vel ingen faste krav til kvalifikasjon, men det som kan skremme folk fra aa vaere med paa denne dugnaden er at de ikke *foeler* seg kvalifiserte nok til aa delta hvis lista for korrekthet og standard legges for hoeyt. Selvsagt maa modellene ha en viss standard, og aapenbare feil  og svikt i det byggemessige boer ikke tolereres.

     

    Angaaende sikring av modellene paa hyllene ble det gjort i fjor sommer med en liten draape hvitlim under hvert hjul, saa det burde ikke vaere noen fare for at de kommer loes med det foerste,  ingen grunn til aa bytte ut platene de staar paa medd andre ord.

  6. Einar Sandvik skrev (På 27.4.2024 den 7.46):

    Jeg tar imot alle innspill om monteren med takk. Jo flere gode argumenter vi har, jo større sjanse vil vi ha for å få gjennomslag, tenker jeg.

     

    Ellers vil jeg si at det er mye sløseri med plass i den monteren med tanke på størrelsen. Det måtte da ha vært bedre å ha flere rader med hyller i bakkant i monteren i stedet for å nesten alle modellene på gulvet. Da kunne vi fått plass til mange flere små modeller på hyller i høyden og ha de største nede på gulvet.

    Da tanken om et monter for aa vise Luftforsvarets flytyper ble luftet for IPMS-medlemmene mener jeg aa huske at det var for aa feire Luftforsvarets 60-aars jubileum i 2004.  Korriger meg gjerne om jeg tar feil.  Dette har utviklet seg til et monter som ikke har noen "sluttdato", og kan forklare plassproblemene vi naa har, og som vil oeke med tiden.  Flysamlingens oenske om at IPMS Norge bygger flere modeller tyder paa at de ser monteret som en ressurs og et  verdifullt tilskudd til utstillingen av fly i 1:1 og diverse uniformseffekter etc., og at de derfor oensker aa beholde modellmonteret.  Det er et meget godt tegn.

     

    Foerste gang jeg saa monteret slo det meg at det var bygget ned til en pris og helt uten omtanke for enkel tilgang til modellene for utskiftning og vedlikehold.  Meg bekjent er det Nils Mathisrud som har vaert den utvalgte som er smidig nok til aa komme inn og ut av monteret uten aa foraarsake skader, men hva gjoer vi den dagen han ikke lenger er i stand til det?  Skal vi ta sjansen paa at det dukker opp en yngre og smidigere person som kan ta over den jobben?  Tatt i betraktning av at de som har soerget for de fleste bidragene (mitt personlige inntrykk!) og tatt ansvar for aa holde monteret oppdatert kan regnes som middelaldrende,  saa er det en daarlig loesning etter min mening, og vil lede til forfall av modellene.  Det er trist aa se en samling modeller med knekt understell, deler som har falt av og dekket av et synlig lag stoev.  Da er jeg redd for at veien til aa skrote hele greia er kort fordi utstillingen ikke lenger er saerlig presentabel.  Et tap for Flysamlingen og trist for de som har brukt mye tid paa aa bygge modellene.

     

    Et nytt monter burde etter min mening ha 3-4 skyvedoerer i glass som kan laases med en klar tetningslist i mellom for aa hindre stoev og at noen stikker ispinner og soeppel inn i monteret.  Skyvedoerer som gir enkel adkomst er dog lette aa aapne for slikt vedlikehold.  Laasemekansimen kan skjules bak et panel i nedkant som igjen er laast og bare kan aapnes med en spesialnoekkel - slike finnes det flust av paa markedet.  Grunnplaten maa gjoeres smalere i dybden og kun brukes til aa vise de store flytypene som transportfly og maritim patruljefly.  I henhold til det Einar sier over.  Grunnplaten boer og  hvile paa et sjokk- og vibrasjonsdempende materiale da jeg har skjoent at noen modeller plassert paa veggen bak har vaert naer aa falle av grunnet rystelser over tid fra fly som lander og tar av.  En mindre dyp grunnplate gjoer og at publikum kan komme naermere modellene paa veggen bak og kan studere de mer i detalj.  Veggen bak maa da gjoeres hoyere og bredere (for fremtidige nyanskaffelser i 1:1), alternativt maa de pakkes tettere...  Et nytt monter vil koste penger, og om ikke Flysamlingen har penger paa budsjettet, saa kan de kanskje be sponsorene om et bidrag?  Mener aa huske at Flysamlingen har en tavle over sponsorer i foajeen...?  Kan det selges inn som kultur og historieformidning er det kanskje noen kroner aa hente fra tippemidler/lotto?

     

    Selv om IPMS Norge ikke har fullfoert sin del av handelen enda, haaper jeg Flysamlingen vil de noedvendigheten av et nytt monter tilpasset mengden av modeller som vil komme og ikke minst soerge for enkelt vedlikehold.  Lykke til med videre kommunikasjon.

    • Me like! 1
  7. Vel, modellen ble malt med den informasjon (og dekaler) som var tilgjengelig da...  Vingespissene er fakisk malt i Humbrol 20 - Crimson.  En noe moerkere roedfarge enn 19 og den som rundellene er malt i.  De bildene jeg kunne finne da tydet paa at disse var noe moerkere enn roedfargen i rundellene.  Selv om det bare er aa erkjenne at modellen ikke er korrekt i henhold til nyeste informasjon, er det vel bedre aa soeke frivillige til aa bygge modeller av forbilder som ikke er representert i monteret?

     

  8. HVs med aa kontakte Mika Jernfors fra Acrtic Decals?  Mener han har muligheten til aa trykke hvitt og lyse farger.

     

    En annen mulighet er aa male pontongene gule og saa trykke det svarte omrisset av skriften (altsaa la skriften vaere klar og det utenom er svart) og saa male resten av pontongene svarte.  Om det ikke blir perfekt match kan du airbrushe myke overganger saa naer skriften som mulig.

  9. To teknikker som kan brukes til aa faa dekket til aa se ut som individuelle planker er aa male dekket foerst i en grei "trefarge", og saa maskere induviduelle planker ved hjelp av en slik (da kan du velge den bredden paa maskeringstapen som passer med 0.1 mm variasjon i bredde)

     

    https://ak-interactive.com/product/easycutting-type-1/

     

    Blaas over dekkene med en variasjon av den opprinnelige fargen, gjenta maskeringen blaas over med variasjon nr. 2 etc inntil du er fornoed.  Hvis kontrasten blir for stor kan du blaase over et lett stroek med en av dekkfargene.

     

    En annen mulighet er aa bruke fargeblyanter i diverse brun og beige toner og tegne lette striper i lengderetningen i tilfeldig moenster.

    • Takk! 1
  10. Vakuumformet klarplast er mykere enn polystyren, og den er etter min erfaring for myk til aa kunne polere ut ujevnhetene.  Det beste er aa dyppe de i Johnsons Klear/Future eller liknende klarlakker for aa utjevne ruglene og dermed gjoere de klarere.  Alternativt lage nye selv.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å besøke og/eller registrerer deg på vårt forum aksepterer du våre vilkår og personvernregler. Bruksvilkår.