Gå til innhold
  • Bli medlem

Jarl Ramsvik

Medlem
  • Innlegg

    188
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    24

Innlegg skrevet av Jarl Ramsvik

  1. Nils Mathisrud skrev (På 26.4.2024 den 21.53):

     

     

    Hva angår hvordan det er "for de fleste aktive i klubben", så deltar jeg hyppig på lokale klubbmøter. men jeg han ikke huske å ha truffet deg der....

     

    I fullt alvor! 😉

    Nei, det tror jeg så gjerne. Ikke alltid lett å kople utseende og navn, og jeg er nok ikke den flinkeste til presentere  meg heller. Men mye kan og henge på tilfeldigheter. For øvrig er jeg ingen brilliant møtedeltager.

    Har ikke deltatt på Kjeller, men var rimelig aktiv på Strømmen Storsenter bl.a. Første møtet var vel i Fyrstikk alleen på Norsk teknisk museum. Tror det var i 1977. Siden har det vært flere rykk og napp.

  2. Einar Sandvik skrev (På 25.4.2024 den 15.29):

    Det å se utvikling av flytyper og utstyr i sammenheng med samfunnsutviklinga, synes ikke jeg er nerdete. Det setter modellene våre i et perspektiv.

     

    Å telle nagler ligger på et annet plan. Det handler for så vidt om hvor nøyaktige kopier modellene skal være av forbildene, men et sted går grensa, mellom ganske synlige detaljer og detaljer ingen andre legger merke til.

    Ja, det er godt du ser det sånn. For meg er nettopp de teknologiske og historiske rammene like viktig som selve byggeprosessen. Begge utfyller hverandre og gir hobbyen en ekstra dimensjon. Men så er vi kanskje i ett mindretall akkurat her.🙂

    • Me like! 1
  3. Nils Mathisrud skrev (11 timer siden):

    Jeg skjønner ikke hvor du vil her med positive og negative vinklinger, og hva det har med saken å gjøre... I min verden er verken nerd eller nagleteller noe negativt. 🙂

    Mitt poeng var imidlertid at majoriteten av modellbyggere, og IPMS-medlemmer, ikke er nagletellere (for å holde oss til det begrepet). Langt de fleste har modellbyggingen og det håndverksmessige i fokus, og er ikke like opptatt av korrekthet som visse andre.

    Det står jo ganske så svart på hvitt. Men la oss glemme det, her er vi tydeligvis enig.

     

    Ja selvfølgelig står det håndverksmessige i fokus. I tillegg kommer en rekke andre områder, lakk, dekaler, forbildet, autentisitet og historikk for å nevne de viktigste. Begynner man å regne etter blir fenomenet modell bygging ganske bredt og dypt. Du selv har jo ikke akkurat ligget på latsiden med artikler, bøker, forskningsmessig virksomhet osv. Så du kan jo ikke i fullt alvor påstå at det bare er det rent "håndverksmessige" som gjelder.  Sånn tror jeg faktisk det er for de fleste blant de aktive i klubben.

  4. Nils Mathisrud skrev (På 24.4.2024 den 22.49):

     

    IPMS er vel først og fremst en forening for plastsløydutøvere. Det at en en liten minoritet modellbyggere kan karakteriseres som "nagletellere" bør nok tilgodeses andre miljøer utenfor IPMS... 🙂

    Jeg går ut fra at begrepet nerd fikk noe til å  løse ut her. Her lettere omskrevet som "nagleteller". Men er ikke nerd nettopp den mest korrekte betegnelsen på en seriøs modellbygger med adresse i IPMS land? Nå finnes det ingen offisiell definisjon, - i tillegg finnes ett utall populær kulturelle og nedsettende vurderinger. Det har forvrengt det egentlig innholdet trill rundt fra noe positivt til noe negativt.

     

    For meg er en nerd en person med omfattende spesialiserte kunnskaper på ett begrenset område, gjerne litt utenom det vanlige. Ellers kalt ekspert- hvis det finnes en formell utdannelse på området.

    Er du i overkant interessert i fotball er du nødvendigvis ikke noen nerd, da må du i så fall legge  "fotball" til "nerd". For det er vel nettopp her det negative kommer inn, hva skal være legitimt å ha som interesse? Med det kommer  briller som cola bunner, flisete hår og generelt dårlig kroppsholdning plutselig inn som støtteelementer. Godt hjulpet av amerikansk underholdnings industri

    • Me like! 1
  5. Einar Sandvik skrev (50 minutter siden):

     

    Utvidelse til 200-milsgrense var jo en gigantisk utvidelse av havområdene vi skulle overvåke, så du har nok rett i å koble de nye antennene til det.

     

    Nummeret av Limtuben med tegningene til Arheim er nr. 2 i 1980. Når på året dette bladet kom ut, vet jeg ikke, men det kan faktisk ha rukket å bli oppgradert i alle fall noen maskiner i 1980 med VHF/VOR-antennene på det tidspunktet da han lagde tegningene. Han var oppdatert på det siste, må jeg si.

     

    VHF/VOR- antenner på tegninga med halenummer er jo korrekt, sjøl om det er feil på den med skvadronkoder, så han visste kanskje ikke hvor nye disse antennene var.

    Nei, det er nok bare de største nerdene som sitter og sjekker ut slike ting. På den andre siden så er det jo i IPMS Norge slike finnes.😎

     

    Når det gjelder P-3N mener jeg at disse hadde antennene montert også etter 1990, da GPS hadde blitt vanlig.

  6. Einar Sandvik skrev (På 22.4.2024 den 21.20):

    Ja, den nederste tegninga med tvilling-VHF/VOR-antenne på et fly med skvadronkoder er en anakronisme, etter min mening, siden skvadronkoder gikk ut av bruk i 1972 og det finnes foto av Orion uten slike antenner så seint som i 1979. 

     

    Ettersom Arheim har tegna inn slike antenner for et nummer av Limtuben fra 1980, antar jeg at de var innført, i alle fall på noen fly, på dette tidspunktet. Kanskje skjedde montering av slike antenner i 1979.

    Eller i 1980, -nærmere bestemt i tidsrommet januar til november ved siste PAR (III) i USA. Der flyene fikk flere oppdateringer på navigasjons siden. 

    VHF/VOR var et kort holds navigasjonshjelpemiddel basert på flere tusen bakke stasjoner, før GPS kom på 80 tallet. 

    I 1977 skjedde det store havnåmet der Norge fikk ett drastisk større havterritotium, noe som fordret høy presisjon på navigasjon for kartlegge grensene for Kystvakten. Også det primære patrulje området i Barents havet kunne flys lenger syd, nord og øst med mer presis navigasjon. Hva som var det primære er ikke godt å si, men jeg vil tro at Kystvakt oppdrag her veide tyngst.-

  7. Einar Sandvik skrev (20 timer siden):

    Takk for innspill!

     

    Siden P-3B Orion de første åra visstnok brukte en ny type maling, som i møtet med sjøsprøyt og generelt barske værforhold, viste seg å falme og forvitre noe aldeles grusomt de første åra, og derfor hyppig ble oppmalt, står jeg ganske fritt til å velge om maskina skal framstå som nymalt eller kraftig væra, eller noe midt i mellom.

     

    I utgangspunktet går jeg inn for noe midt i mellom, tenker jeg, men vi får se hva som skjer når jeg begynner å sprøytemale. Veien har en tendens til å bli til mens jeg går.

     

    Skyggelegginga ble tatt litt på sparket da jeg hadde malt propellene med svart Alclad-grunning og hadde svartmaling i sprøyta, og tenkte jeg kunne spare arbeid senere ved å male med det samme jeg var i gang. Jeg har ikke helt bestemt meg for rekkefølgen senere, men ser for meg å gjøre mest mulig før jeg limer sammen skrog,  vinger og understell. Det gjenstår ennå en del detaljering. Jeg vurderer å sette på antenner helt til slutt, ettersom de har lett for å bli slått av.

    Greit nok det. Vi har jo diskutert temaet tidligere og. Men antok at du ville ha maksimal kontrast til de andre i samlingen ved å lakkere den i en så tydelig og tidlig (les pristine) Dark Sea Grey som mulig.

  8. Slik jeg ser det er det helt OK å skyggelegge underlag, hvis det er en litt nedmattet og slitt modell du lager, helst da med sen merking. 

    Men tidlige maskiner var jo ganske blanke som ny. Så da blir spørsmålet om ett  par heldekkende lag med Sea Grey egentlig er mer perfekt.

     

    Du nevnte også litt om "søm". Pusser du ned skjøten på ryggen tar du også med de fint forhøyde panel linjene til seksjonene kroppen er satt sammen av. Så da går vel resten og, hvis du ikke går for løsningen å  risse de inn som forsenket paneler. Selv mener jeg det blir like bra uten noen som helst synlige linjer. Særlig med tanke på et relativt mørkt miljø på Flysamlingen.

  9. Einar Sandvik skrev (9 timer siden):

    Etter siste runde med vurdering av bildematerialet, har jeg bestemt meg for å prøve å la modellen representere en P-3B Orion fra 1971, med skvadronkoder, navn under førerkabinen i stedet for individuell bokstav der, hvit-rød-hvite propelltupper, manglende fotovindu og med søkelys og fire Bullpup-missiler montert under vingene. 

     

    På den måten vil modellen kunne representere en i stor grad analog P-3B Orion slik de var merka og utstyrt for delvis visuelle søk i den første perioden fram til 1972 og samtidig vise et lite stykke norsk våpenproduksjonshistorie med fjernstyrte missiler produsert på Kongsberg. To fluer i en smekk.

    En delvis krevende, klok og riktig beslutning. 👍

  10. Einar Sandvik skrev (11 timer siden):

    Takk for informasjonen! Det sannsynliggjør at fotovinduet faktisk ennå ikke er satt inn på 599 da Per Gram tok bildet av flyformasjonen 29. sept. 1972 og at det er denne ringen vi kan ane på bildet. 

    Det man kan rive seg i håret av er at andre bilder fra samme fotosession viser det motsatte! Vinduet er på plass og skinner tydelig i solen på samtlige 5 maskiner.

     

    Vel å merke så antar jeg samme fotosession. Det noe usannsynlige må derfor være riktig, Det er to separate fototokt, med lik merking og samme våpenlast ytterst på vingen. Det som ser ut til å mangle er de 4 våpenstasjonene under vingesenterseksjonen på bildet fra 29. sept. Så hold deg til bildet fra denne datoen.

  11. Nils Mathisrud skrev (På 31.3.2024 den 11.53):

     

    De siste Dakotaene opererte EK-tjenesten, fram til Jet Falcon overtok. Ikke akkurat sivil oppgave...

    Selv om man her må skille EK og etterretning så sansynliggjør vel dette i enda større grad en registrering utenom normalen. (jfr. CIA,s U-2 program.) Selv om gammel militær merking ikke er det jeg først ville tenkt på. Uten å strekke det for langt var vel dette en periode med mye turbulens i E -tjenesten, bl.a om hvordan den skulle organiseres - sivilt som ett direktorat under UD, eller militært underlagt FO. For å nevne to alternativer. Sjefen Wilhelm Evang, tidligere motdagist og sivil med rang av oberst  viser hvor spesiell denne tjenesten var på 60 tallet. Dessuten var skillet Luftforsvaret/E-tjenesten uklart og flytende.

     

    Først og fremst tenkte jeg på Konge Daken som videreførte gammel BW merking to  the bitter end. Som ett kurosia: Kongehuset bruker jo fortsatt A- skilter, enda de gikk ut av bruk for 60 år siden.

  12. Etter å ha sett nærmere på dette virker det som alle flyene ble levert med åpning til fotovinduet (den runde sirkelen), slik at det bare var å ta ut innmaten og sett inn plexiglass i stedet. Dette fremkommer av et nærbildet av Hjamar Riiser- Larsen, tatt på Andøya 19 september 1969 ved overleveringen. Her er det en tydelig men svak ring. Dermed behøvde man ikke å bytte hele panelet, slik jeg var inne på tidligere.

  13. Einar Sandvik skrev (På 31.3.2024 den 18.12):

    Her er et utsnitt av bildet i Flyhistore nr. 69, som Per Gram tok 29. sept. 1972,  der fotovinduet kan se ut til å mangle på 599, tidligere KK-L. Eller kan vi ane en halvmørk sirkel med en lysere kant rundt?

     

    Er propelltuppene malt om fra hvit-rød-hvite til gule?

     

     

    pGQQGJo.jpg

    Ja, det har også jeg sett. I så fall går det an å blende foto vinduet innenifra, omtrent som man kan trekke ned en persienne på dagens rutefly. Men hadde det ikke da vært ett glimt i vinduet?

    Problemet er at da kommer de to små hvite dekalene i underkant veldig nærme vinduet. Disse ser ut til å mangle på fly med tydelig foto vindu. Ikke enkelt dette her.

  14. Einar Sandvik skrev (På 31.3.2024 den 19.16):

    På bildet av KK-M foran Berenburg, som er tatt så seint som i september 1970 er propelltippene åpenbart rød-hvite, så jeg ser ikke bort i fra at i alle fall noen P-3B hadde rød-hvite propelltupper hele tida mens de hadde skvadronkoder..

    Ja, de er nok røde og hvite. Det styrkes ytterlige ved at tverrstripen til det røde propell varslings båndet er hvitt. Dette fremstår som ett gult kors på fly med gul propell tipp.

  15. Jarl Ramsvik skrev (11 timer siden):

    Tilsynelatende ja, men her er det viktig å huske på at dette skjedde i hele Luftforsvaret, og var knyttet opp til standarisering, identitets prosedyrer, oppkall, sikkerhet osv. Noe som tyder på at dette nærmest skjedde fra den ene dagen til den andre. Det utelukker en veldig utdratt prosess knyttet til hoved ettersyn, omlakkering, og andre modifikasjoner.

    Foto vinduet var antagelig en ganske enkel modifikasjon da det ser ut til å stemme overens med å bytte ut det bakre glasspanelet på Electra med ett med ett rundt vindu i, der det var ett tett panel på tidlige Orion. Muligens ble dette gjort på hoved ettersyn i USA, på Koksa, eller på lettere vedlikehold på Andøya.

    ....Og Fred Olsen kunne selvsagt gjort dette på Fornebu. Vinduet eller panelet benevnes ofte som en escape hatch, og virker både lett å åpne og bytte.

  16. Nils Mathisrud skrev (59 minutter siden):

     

    Ikke helt. Endring til nytt kodesystem skulle gjelde fra september 1972. Men Dakota fløy med gamle skvadronskoder fram til de ble solgt i 1974. De ble brukt operativt et stykke ut i 1973.

    Ok, det er sikkert riktig, unntaket som bekrefter reglen kanskje. Men Hercules ble vel levert i 1969-70, så det er vel trolig at noen få Dakota ble overført til mer sivile oppgaver, om ikke omregistrert.

  17. Einar Sandvik skrev (7 timer siden):

    Takk for innspill! 

     

    Ja, vi har et ganske snevert tidsvindu her. Dette bildet av KK-M som flyr langs Berenburg, skal være tatt i september 1970. Her er det tydeligvis ennå ikke installert fotovindu.

     

    Det kan se ut som at montering av fotovindu kan ha skjedd samtidig med overgangen fra skvadronkoder til tallkoder på halepartiet i 1972.

     

    OLkA7gr.png

    Tilsynelatende ja, men her er det viktig å huske på at dette skjedde i hele Luftforsvaret, og var knyttet opp til standarisering, identitets prosedyrer, oppkall, sikkerhet osv. Noe som tyder på at dette nærmest skjedde fra den ene dagen til den andre. Det utelukker en veldig utdratt prosess knyttet til hoved ettersyn, omlakkering, og andre modifikasjoner.

    Foto vinduet var antagelig en ganske enkel modifikasjon da det ser ut til å stemme overens med å bytte ut det bakre glasspanelet på Electra med ett med ett rundt vindu i, der det var ett tett panel på tidlige Orion. Muligens ble dette gjort på hoved ettersyn i USA, på Koksa, eller på lettere vedlikehold på Andøya.

  18. Einar Sandvik skrev (1 time siden):

    Jo da, det lar seg gjøre å kombinere skvadronkoder og Bullpup, ettersom første avfyring av Bullpup fra en norsk Orion P3B skjedde i juni 1971 og svadronkodene ble bytta ut med tall året etter.

     

    Jeg er imidlertid usikker på om det runde fotovinduet ble satt inn før eller etter 1971. Det blir jo en ganske synlig detalj når modellen blir plassert med venstre side vendt mot publikum. Får nok ta en runde og glane på bilder.

    Dette tror jeg vi har diskutert før, men kanskje ikke fra denne viklingen. Sjekket bildet som er tatt 29. september 1972, da alle 5 flyene ble fotografert. Her finnes foto vinduet klart og tydelig på samtlige fly på bildet gjengitt i "Request Tango", men ikke i Flyhistorie nr 69. Forutsatt at det er samme fotoserie. Noe det bør være da det nok var en sjeldenhet at alle ble fotografert sammen. Først trodde jeg dette ble tatt like etter levering, men nå bør datoen være sikrere da KK koden mangler her. Men det løser jo ikke problemet ditt.

  19. Einar Sandvik skrev (På 14.3.2024 den 9.12):

    De store hvite og røde varselsmerkene på pylonene har jeg tatt bildeutsnitt av fra fotografier av forbildet, forminska og skrevet ut i mange eksemplarer på det samme dekalarket fra Etsy som jeg skrev ut dekaler til flottører til Bell 47J på. De ble nokså blasse. En hvit dekal-firkant som underlag kunne kanskje hjelpe litt. Vi får se.

    Dette tror jeg du kan gjøre helt enkelt. Bruk en hvit og en rød dekalstripe sett de mot hverandre eller overlapp. Skriften eller dekoren kan fint gjøres  med enda tynnere striper, gjerne av ulik lengde. Xtradecal har alt dette.

    Finner du en passende DANGER i rett størrelse kan selvfølgelig den brukes.  Mindre tekst blir som regel uleselig uansett, i hvert fall i ett monter.

  20. Einar Sandvik skrev (På 23.3.2024 den 11.11):

    Takk!

     

    Jo da, det er smått. Byggesettet finnes også i skala 1:144, men det synes jeg blir for smått. Det samme byggesettet finnes også i skala 1:48, har jeg sett, men jeg har en mistanke om at det ikke er mer detaljert enn i skala 1:72. I så fall må de samme konverteringene gjøres på det byggesettet.

     

    Ellers ser jeg at jeg glemte å nevne en konvertering i oversikta i forrige innlegg: Jeg bytta ut den litt grove og gebrekkelige vernebøylen for halerotoren i plast med en ny og tynnere, men sterkere, av metalltråd.

     

    Ja, jeg hadde nok gått for den amerikanske "quarter inch", uten å være så veldig amerikanisert. Syntes det gir den beste balansen mellom detaljer. størrelse, bygg barhet og mental tiltrekning. "32" blir igjen for stort av samme grunner.

    "72" er vel en skala som oppsto i det fattigere Storbrittania, etter en verdenskrig de tapte- ihvertfall økonomisk.  Men det finnes fordeler og bakdeler i alle skalaer. En tilleggs fordel for meg er å ha en ensartet samling. 

     

    Ellers så er det "fastvinge" som gjelder, helikopter blir for meget, som en tidligere statsminster ville formulerte det.

  21. Det er vanskelig å kommentere dette uten å ta i betrakning hvor små disse modellene er i virkeligheten. Jeg så det ene på Gardemoen og ble slått av hvor godt du har lyktes, spesielt med flottørene og bakpartiet med bøyljen.

    For øvrig vil jeg vel si at du mer deltar i miniatyr NM for urmakere  som har gått lei av mekaniske klokker...

    • Me like! 1
  22. Einar Sandvik skrev (På 8.3.2024 den 22.42):

    Ja, det er detaljerte og flotte. De ankom også veldig kjapt etter at jeg bestilte dem, synes jeg.

     

    Ganske typisk at det kommer et mye bedre sett etter at man har lagt ned mye arbeid i et gammelt et. Nå mangler det bare at det kommer nye sett av pyloner og skinner.

     

    Men det er jo sånn hobbyen går fremover og. Regelen må vel være å bygge når settene kommer ut, ikke lagre til de blir utdatert. Der synder jeg nok grovt selv og. 

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å besøke og/eller registrerer deg på vårt forum aksepterer du våre vilkår og personvernregler. Bruksvilkår.