Gå til innhold
  • Bli medlem

Dag Roger Stangeland

Medlem
  • Innlegg

    76
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Dag Roger Stangeland

  1. Leste et sted at den moerke fargen paa danske F-16 ikke er Gunship Grey som vi forbinder med dette skjemaet, men jeg kan ikke si hvilken farge det er.  Saa det stemmer nok at de er lysere enn belgiske og nederlandske F-16 for eksempel...

     

    Jens

     

    36132 mot normalt 36118 på danskerne .

     

    Dag R

  2. Hvis jeg ikke tar mye feil var det en pilot på sin første solo tur.. Dette minner stygt om "oppsettet" som var da "Sake" fløy solo på "Jagerpilotene".  Sjekk episodene som ligger på Viasat 4 play

     

    Du har alldeles korrekt og jeg har aldri sett mer forsiktig taxing på apron 2. Det var svinglatt ! Ellers landa de i two-ship, ikke så vanlig på ZV.

     

    Hilsen

    Dag R.

  3. Flyhistorie nr. 21, artikkelen din Nils. Bilder nederst side 5 og 6, helt tydelig "jernoksyd" specularity assosiert med det noen kaller Have Glass maling. Merk at stencils, instruksjonsmerking, roundels og tail numbers etc ikke er malt i denne malinga. Dette er min tolkning i alle fall, dette er ikke den type maling og glans som sees her på bjerget i alle fall. Synes jeg da  ::) Det slo meg med en gang jeg så bildene i alle fall.

     

    Mvh

    Dag R

  4. Tøft Per Einar !

    Husker en av Homestead-maskinene var nedom på Sola. Det var en bakkemann som 'spaserte' oppå maskinen med hvite 'månesko' husker jeg. Sikkert for ikke å lage svarte striper i lakken.

  5. Hei,

     

    Enig med Nils ! F-16A fra begynnelsen = F100-PW-200. Den modifiserte -220 ble introdusert i 1986 og det er mulig 711 og 712 ble leverte med disse motorene. Disse to flyene ble levert som Block 15-OCU med bl.a. wiring og utstyrbi cockpit for ett større spekter våpen inkl. AIM-120. Våre fly som deltok i Allied Force var alle modda til OCU standard.

    F100-PW-220E er den som sitter i flyene våre i dag. Denne har digitale fuel kontrollere og tåler mye careless handling i forhold til den "gamle". AB stalls etc. som det var en del av til a begynne med, er en saga blott. Throttle response fra idle til AB er halvert i tid sånn cirka. Man ser ikke utvendige forskjeller sånn uten videre tror jeg men man hører det. Det er ett markert "wwwwwwiiiiihhh" (lyd) når piloten jazzer med throttle, dette er nozzle aktuatorene (stenger og ring) som snurper sammen "fjærene" bak i pipa med lynets hastighet.

    Hører du en F-16AM/BM uten wwwwwwwwwwwwiiiiiiiihhhhhh (!!) er dette trolig en dansk, de ligger etter i dette programmet i følge en CC som jeg kjenner.

     

    Da var det slutt på dagens avsporing.

  6. Hei,

     

    Ser av VG at det er fire våpentyper i bruk på Souda. GBU-12, GBU-31, GBU-38 (alle disse basert på hhv Mk.82/84/82) og BLU-109. Sistnevnte er i 2000 lbs klassen og er en penetrerende bombe for tykk fortifikasjon. GPS-styrt, laserstyrt eller frittfallende. Nyutviklet (1985) i forhold til basisen i de andre våpnene og ikke basert på Mk.80-serien. Kjenner ikke til hva slags styring det er på de som brukes men tipper på et JDAM-kit.

  7. Det er hoey luftfuktighet her?  Det er kondens av en annen verden paa de F-16 bildene, og det fremhever jo manoevrene til flyet.  Interessant aa se at det er Sidewinder launch rails paa denne, i stedet for LAU-128.

     

    Jens

     

    Siden det er mye pirkerier på disse forumene, pirker jeg også. 16S210 launcher versus LAU-129 :-) LAU-128 brukes på F-15.

  8. Sto brannvakt på tail no 17964 på Sola i 1989 mens de fuelet/kjørte motorer. Fuel fra en KC-135Q. JP-7 fuel. Fikk beskjed om at vi kunne sneipe sigaretter i dammene under flyet uten dramatikk men at vi ikke måtte overreagere med skum og sånn da de startet ved hjelp av triethylborane (TEB).

    Da går jeg tilbake til topic.

  9. Synes svenskene har en fornuftig grunntanke.  I tilfelle en krigssituasjon, saa vil det sannsynligvis vaere flust av A1 jetfuel for sivile fly som de kan ta av, og de slipper aa sitte paa store lager som bare de selv kan bruke.  Slik sett er jo NATO litt rare da de lager sitt eget drivstoff som ikke er kompatibelt med det som fraktes rundt til landets flyplasser, men det er mulig JP8 gir "performance enhancements" i forhold til A1?

     

    Jens

     

    Fueltypene er universelle, det er tillsatt "kaldstartadditiver" i JP-8, eneste forskjellen.

  10. Hei,

     

    JP-8 (F-34) er standard NATO fuel brukt over hele linja. Denne erstatta den noe mer eksplosive JP-4 fuelen i slutten av 80-årene. Det var en del trøbbel med å tune motorene til å begynne med men det ordna seg. J-85en til F-5en var litt sær.

    Når det gjelder JP-5 så er dette fuelen de bruker på hangarskip bl.a. og har enda høyere flammepunkt enn JP-8. Det skal være slik pga brannfaren på disse flytende kolossene. Flymotorer tuna for JP-8 går normalt også på JP-5 etter hva jeg vet. Vi hadde Viggen på øvelse på Sola i sin tid og disse måtte ha JET A-1 de også.

  11. Jammen er det ikke 2000 pundere under der ja, visste ikke vi hadde dem en gang. Har sett dem under vingene på norske fly ifm. FWIT turer da.

    Har kikket litt nærmere på bildet av 674 der den har en MXU-648 bagasje pod på ECIPS (stasjon 7). Ser ut som denne poden er spesialtilpasset transport av H-70 (Hydrazine) ut fra merkingen. Det er nok derfor den er så fargerik. Hvor mange Hydrazine-tanker som går i vites ikke men de er jo på ca 25 liter så...

    Ser forøvrig kjentfolk på bildene så nå starter jeg mail-bombardement nedover  ;D Jøst kidding !

     

    Fikk denne linken til å virke:

    http://mediearkiv.forsvaret.no/fotoweb/GridCR.fwx?username=Operation%20Odyssey%20Dawn

     

    MvH

    Dag Roger

  12. Hei,

     

    Se nedenfor for godkjente norske konfigurasjoner for F-5A/B. Tabellen gjelder F-5A men her er det bare å ignorere ammo så er den også gyldig for F-5B. Tabellen er utarbeidet av LFTS/718 skv som sto for avansert treningsflygning og våpenopplæring av flygerne etter ankomst fra Canada/USA. Tabellen er fra rundt 1969-70.

     

    F-5A_configs.JPG

     

    LAU-34/A er launcher for AGM-12B Bullpup

    BLU-1/A er en napalmbombe og denne ble senere erstattet med Mk.20 Rockeye Cluster Bomb.

    SUU-25/A er en flare dispenser, brukt for å lyse opp områder det skulle leveres våpen på samt til bruk som target for skyting av AIM-9. 4 store flares i denne pod'en. Likner svært på LAU-10.

     

    Resten av betegnelsene på fyrverkeriet burde dere være kjent med.

     

    AIM-9 typer brukt er B/E/J/N og L. Beredskapsfly med 2 missiler og til trening, som regel, en dummy. Beredskapskonfigurasjon var C/L tank og to missiler, ellers som regel clean.

    LAU-3 ble erstattet av LAU-5003 for bruker CRV-7 raketter.

    LAU-10 gikk ut etterhvert.

    M-117 gikk også ut etterhvert.

    Mk. 82 ble både brukt som Low drag (slick) og High Drag (Snake-eye med utfoldbare finner).

    SUU-20 ble modifisert for F-16 som SUU-5003 for de kraftigere CRV-7 rakettene men jeg er ikke sikker på om de brukte dem på F-5.

     

    Ting introdusert i senere år (les 336 skv og EK- og aggressor-rollen) er A-38N (USAF=AN/ALE-41) Chaff pod, en stor tank med ett hull i nesa og 6 rør bak i nedre halvpart for å legge korridorer av chaff (1984), AN/ALQ-176 ECM pod, støy-jammer (ca 1989) og SAMOVAR ECM pod, responsive-jammer (ca 1990). Chaff pods ble som regel hengt på outboards mens jammepod'ene ble hengt på C/L. Det ble også utviklet en twin adapter for å ta begge typer jammere men jeg tror det var problemer med å levere nok strøm til disse.

    EoT brukte i tillegg en ombygd tiptank (Simen-pod'en) med nesa og søker/utstyr til NSM/JSM ifm testprogrammet til sistnevnte.

     

    Har sikkert glemt noe nå men men....

     

    Hilsen

    Dag Roger

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  13. Skal klaske sammen noe på dette når jeg er i nærheten av materialet jeg sitter på. Har -1 og også dokumenter publisert av LFTS/718 skv på godkjente stores configs på både F-5A og B.

     

    Ved treningsskyting av AGM-12B Bullpup ble F-5B ofte benyttet med ett missil på en av outboard pylons. Flyet ble fløyet fra baksetet mens framsetet "guidet" med styrestikka (missilet var radiostyrt!). En F-5A fløy chase, som regel. Treffsikkerheten var litt tvilsom men stridshodet var stort... AGM-12C var vel den heftigste, denne kunne utstyres med kjernefysisk stridshode, men den varianten hadde ikke vi her på bruket.

     

    Min far jobba med våpen på F-5en i over 20 år.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å besøke og/eller registrerer deg på vårt forum aksepterer du våre vilkår og personvernregler. Bruksvilkår.