Gå til innhold
 • Bli medlem

Roar Stensrud

IPMS Medlem
 • Innholdsteller

  3 074
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Roar Stensrud

 1. Effekten av å ikke være i Søylesalen:

   

  Grunnen til at det ikke er blitt informert om dette tidligere er at det er ganske ny informasjon. Det har vært litt att og fram med dette. For en god stund siden fikk vi vite at Søylesalen er opptatt til andre formål den helgen. Så like etter det fikk vi kontrabeskjed om at vi likevel skulle være i Søylesalen. For igjen, ganske nylig, å få beskjed om at Søylesalen likevel skulle brukes til det opprinnelige formålet. Opplæringsformål var det de kalte det. Jeg vet ikke helt hva det innebærer, men det er heller ikke vår bussiness. Jeg har også forstått det slik at dette er kun for i år.

   

  I praksis blir vi nesten helt avgrenset fra Antikkmessa. Vi får egen inngang. Hvorvidt det er med harde eller myke vegger får jo være ett fett. Vi får også en inngang fra kioskområdet på antikkmessa. Denne inngangen legges sånn at den kan dekkes av samme personell fra oss som tar hovedinngangen. Sånn at vi kan ta billettpenger av de fra Antikkmessa som vil inn til oss. Andre veien gjelder at vi kan benytte kioskområdet og de av oss som vil videre inn på antikkmessa kan kjøpe billetter til det av vårt personell ved inngangen. Vi får et antall Antikkmessebilletter som vi kan selge til våre. Vi ser om vi kan få til en slags rabbattordning på det siden folka fra Antikkmessa får litt rabatt hos oss.

   

  Ellers er det vel å si at erfaringsmessig er flyten av folk fra Antikkmessa og til oss langt større enn andre veien.

   

  Håper dette var oppklarende. Poster samme innlegg i Tid og Sted tråden.

   

  Beklager at det ikke ble informert bedre i den andre tråden med en gang.

   

  R. :)

 2. Jens Håkon har vel truffet spikeren på hodet igjen, Roman  ;D

   

  Du må lære deg at det ikke er alt her som er like seriøst ment som det er skrevet.  ;)

   

  Nå har vi vel ennå ikke bestemt hvem som skal dømme i denne "klassen", men det kan være at det blir styret. For å gjøre det enkelt.

   

  For øvrig er alle de i tråden nevnte modeller kvalifisert til å delta.

   

  R. :)

 3. Da håper jeg bare ikke vi er for sent ute. De må jo rekke å sende over premien også. Skal skrive med sjefen i IPMS USA igjen og sjekke. Jeg har jo sagt at vi vil delta, men det var så lite respons første gangen jeg lanserte dette.

   

  Litt usikker på om en T64 (hvis den vinner) hadde blitt en populær vinner i amerikanernes øyne, men det hadde jo vært gøy å se reaksjonen.  ;D

   

  R. :)

 4. Hei alle.

   

  Som nevnt i en annen tråd ble vi forespurt av IPMS USA om vi ville være med på en greie de har laget til hvor de sender en premie og vi velger en vinner i temaet 1964 (året IPMS USA ble grunnlagt). Vi har i grunn svart ja til dette, men det har kokt bort i kålen. Dessuten så ble det nevnt i en nærliggende tråd og det virket ikke som entusiasmen var til å ta og føle på.

   

  Så mitt spørsmål er kort og godt: Er det noen (helst fler enn en) som bygger på en modell

  -Som kan relateres til 1964.

  -Som er interessert i å delta med modellen i denne temaklassen

  -Som VET, med 100% sikkerhet at modellen blir ferdig til SKALA

   

  Hvis jeg i løpet av kort tid (et par dager ut i neste uke) får mellom tre og fem mennesker som svarer ja på alle de tre spørsmålene overfor, så banker vi temaklassen. Hvis ikke så melder jeg tilbake til IPMS USA at vi ikke deltar.

   

  R :)

   

  Nedenfor er gjengitt skrivet fra IPMS USA:

   

  Dear IPMS Norway

  IPMS/USA is proudly celebrating its 50th Anniversary during the year 2014!

  We know that every member of our international society won’t be able to join us at our 50th Anniversary Convention in Hampton, Virginia, in August 2014, so we decided to ask IPMS branches around the world to participate in a special way.

  As modeling is what ties us all together, IPMS/USA would like to provide an award that recognizes our 50th year for you to present to a skilled modeler from your country at your National contest or equivalent. The "window" for this is from mid-August, 2013, to mid-July, 2014. If you do not have a national contest in this period, it is OK to select someone from another contest - the choice is yours.

  We leave the specific criteria for the award to you, but ask three simple things:

   First that the criteria you create have something to do with our year of founding: 1964. It could be the best model representing something from that year, something that happened in that year, or it could be a model that was on sale during that year. The choice is yours. Just let us know what it is.

   Second, that the awarded model conforms to acceptable levels of taste, suitable to a family oriented Society. For further definition, please see IPMS/USA Contest Rules, section I.5., on our website under the current (2013) contest information or ask our Director of Foreign Liaison, John Ratzenberger.

   Third, please photograph the winner and the winner’s model and send the photos to us so that we can use them in an article in our National Journal. If possible, we would like to get the pictures back to us by the middle of July 2014 so that all the pictures from around the world can be on display at our anniversary convention in August 2014 and available for our annual convention coverage in our Journal. Please see the reverse for more details.

  Naturally, we expect that the winning model will represent the highest standards of IPMS modeling, a standard that all our IPMS branches have worked so hard to make common world-wide.

  We look forward to seeing the winning model from your country!

 5. Nå er det en viss forskjell på håndball/fotball arrangementer og SKALA. Målgruppen for idrettsarrangementer for ungdom er jo ungdommen selv. Når det gjelder SKALA er det nå engang slik at majoriteten av deltakerne er voksne menn og dermed blir voksne menn hovedmålgruppen. Voksne menn liker å drikke øl/vin til maten i godt selskap og det blir rigget for servering nede i Søylesalen etter kl. 19. Før det er ikke alkohol et tema.

   

  At alkoholen på SKALA får slik fokus her på forumet synes jeg er uheldig, unødvendig og jævlig irriterende, for å si det rett ut. Sett i ettertid burde jeg låst denne tråden etter mitt første innlegg. Denne debatten anser jeg som unødvendig. Det er dog ikke alkohol som er hovedtemaet på SKALA selv om det nesten kan synes slik ut ifra hva man leser her. Så hadde jeg vært forelder og ikke visst bedre, så kan jeg muligens ha blitt litt skeptisk av å lese denne tråden.

   

  Denne meningen står jeg imidlertid fast på: Barn og ungdom må tåle å se voksne drikke alkohol på en anstendig måte. Og de voksne må være seg sitt ansvar bevisst og sørge for å ikke bli overstadig berusede med barn/ungdom til stede.

   

  Jeg vet det er store forskjeller på hvordan voksne praktiserer alkoholkonsum i hjemmet med barn til stede. Selv er jeg vokst opp med foreldre (og besteforeldre) som nøt alkohol i hyggelig lag og valgte å ikke skjerme barna for dette fullstendig. Jeg har aldri opplevd noen ubehagelige situasjoner i den sammenheng. Og både jeg og min søster er friske, oppegående mennesker som praktiserer omgang med alkohol på samme måte som våre foreldre i forhold til barn. Men dette er ikke en debatt vi bør ta her da det er skummelt nærme "religion, politikk o.l.".

   

  Så jeg mener fremdeles det ikke representerer noe stort problem å ta med ungdom på SKALA. Ungdommene bør da selvsagt avslutte kvelden litt før de voksne, men det har fungert før.

   

  R :)

   

   

 6. Kanskje på tide at jeg også kommer med min mening om det som i hovedsak har blitt diskutert i denne tråden.

   

  For det første, i fall noen skulle være i tvil om det, så er det altså ikke slik at det ikke er lov å nyte alkohol nede i Søylesalen. Letohallen må forholde seg til alminnelige regler for skjenking og det betyr at alkoholen som skal drikkes nede i Søylesalen skal være kjøpt på stedet. Det er sånn det er og vi kommer ikke til å gjøre noe som helst for å forsøke å endre på det. Det anmodes på det sterkeste om at ingen forsøker å utfordre det på stedet heller!

   

  Jeg kan virkelig ikke se at dette skulle være et problem. De som er så jålete/kjipe at de ikke kan kjøpe drikket sitt på stedet kan da helle i seg selvinnkjøpt på et rom i stedet.

   

  Nå takker jeg uansett av som formann og styremedlem til neste år, men jeg kan også love at dersom jeg hadde fortsatt så hadde jeg ikke kommet til å bruke en eneste kalori på å forsøke å finne et nytt lokale bare fordi folk ikke vil kjøpe alkoholholdige drikkevarer av de vi leier hos. Dersom det er slik at behovet for å nyte medbrakt er så stort at det er hovedargumentet for å flytte lokalitet på SKALA så synes jeg virkelig at alkoholen begynner å ta litt for stor plass på dette arrangementet. Sett i et slikt lys så er jeg enda sikrere på at det nå er på tide å gi seg for meg...

   

  I utgangspunktet har jeg også en viss forståelse for Leif H. sin bekymring over å dra med ungdom på dette arrangementet. Dog mener jeg at det ikke bør representere noe problem. Barn har vært med tidligere og jeg tror ikke noen av dem har tatt mentalt skade av det. Faktisk så synes jeg det har sett ut til at de har hatt det ganske gøy.

  Vi har vel, så langt jeg kan huske, ikke hatt noen problemer med overstadig beruselse (i alle fall ikke synlig sådan) uansett hvor drikkevarene har kommet fra. Majoriteten av deltakerne er voksne menn, dette må tas hensyn til, og barn/ungdom bør uansett gå til sengs noe tidligere enn de voksne på kvelden. Så dra nå bare med ungdommene! Personlig hadde jeg ikke hatt noen problemer med å ta med meg min 10-årige datter på SKALA.

   

  Når dette er sagt, skal det også sies at jeg har ingen problemer med at lokaliteten på SKALA blir flyttet dersom det finnes bedre argumenter enn muligheten til å nyte medbragt. Så hvis noen kan finne lokaler som...

  -Er mer sentrale.

  -Er like store eller større.

  -Er like billige eller billigere.

  -Gir de samme muligheter for sosialt samvær (med og uten dram).

  ...så kjør på. Jeg anser at dersom vi skal flytte så bør samtlige punkter over oppfylles.

   

  Jeg ser gjerne at André tar en sjekk med Marinemuseet i Horten. Det er jo bare et kvarter hjemmefra for min del og har, som nevnt, både fergeforbindelse til østsida (og i forlengelsen Sverige) og flyplass som ligger omtrent like nær som Gardermoen ligger til Letohallen.

   

  R. :)

 7. Fra kontrakten med Letohallen:

   

  Leietaker kan ikke selge mat eller drikke i eller utenfor hallen. Avtalen baserer seg på

  at eventuell bespisning i eller i tilknytning til hallen leveres av LetoHallen. Leietaker

  eller utstillere kan ikke servere alkoholholdig drikke i messehallen. Medbrakt

  alkoholholdig drikke er under ingen omstedighet tillatt og vil føre til umiddelbar

  stenging av arrangementet. Ingen refusjoner vil bli gitt. Eget tilbud for bevertning blir

  utarbeidet.

   

  Dette er ikke spøk og vi kommer til å følge opp dette meget tett. I år var skjenkekontrollen på besøk i Letohallen i forbindelse med Antikkmessa i hovedsalen. De gikk imidlertid ikke ned i Søylesalen. Noe vi bør prise oss lykkelige for. Og Letohallens priser på alkoholholdige drikkevarer er slettes ikke av de verste.

   

  R. :)

 8. SKALA 2014 avholdes i Letohallen 15. og 16. mars, 2014.

   

  Vi skal i år IKKE være i Søylesalen da denne brukes til andre ting. Vi får avdelt en område i hovedhallen som tilsvarer det vi hadde i Søylesalen. Foredrag vil finne sted i konferanserom.

   

  Booking av rom

  • Book direkte på epost: resepsjon@letohallen.no

  • Book direkte på telefon: 63 95 91 00

  • Online på: www.letohallen.no

  Rommene koster kr. 845,- pr. døgn for enkeltrom og kr. 995,- pr. døgn for dobbeltrom. Dette inkluderer frokost.

   

  Husk å oppgi at rommet bookes i forbindelse med IPMS/SKALA!

   

  Dere kan si dere tilhører ”IPMS-gruppen”. Vi har samme avtale som forrige gang. Det vil si at leien for salen avhenger av antall rom som bookes i forbindelse med arrangementet.

  Bespisning på lørdagen samt annen servering

  Tilbudet også i år blir variert varmrettsbuffet inkludert dessert og kaffe. Den koster kr. 230,-  pr. person og betales i resepsjonen. Dette gjelder både fredag og lørdag. Vi ser for oss at vi samles for å spise ca. kl. 1900 på lørdagen. Dette er selvsagt intet helt fastsatt tidspunkt. Det er mulig å spise både før og etter, men vi har antydet overfor personalet på Letohallen at de fleste kommer til å spise rundt kl. 1900.

   

  Ettersom vi i år ikke er i Søylesalen, blir det ingen servering i utstillingssalen. Lørdag kveld blir loungen ved konferanseavdelingen reservert for IPMS. Her blir det rigget et musikkanlegg og vi kan få en servitør som tar bestillinger. Baren i resepsjonen er selvsagt også åpen.

   

  Vi minner igjen om at det er strengt forbudt å nyte medbrakt alkohol under det sosiale arrangementet! Dette er ikke gjenstand for debatt! Det er bare å finne seg i det.

   

  Priser i forbindelse med selve arrangementet

  Vi har valgt å legge oss på samme prisnivå som forrige gang. Så det blir som følger:

  Konkurransedeltakelse:

  • Kr. 50,- for medlemmer.

  • Kr. 100,- for ikke-medlemmer.

  Workshops/Foredrag:

  • Kr. 50,- for medlemmer.

  • Kr. 150,- for ikke-medlemmer.

  Inngang:

  • Kr. 30,- for ikke-medlemmer.

  • Kr. 20,- for de som kan fremvise billett fra Antikkmessa som går parallelt.

  Bordleie for salgsstand:

  • Enkeltmannsforetak/foreninger: kr. 250 pr. bord

  • Privatpersoner som ønsker å selge fra egne samlinger: kr. 100,- pr. bordmeter.

   

  R. :)

 9. Og her er menyen. Sent men godt... ;)

   

  Fredag : Helstekt lammesadel med rotmos, rødvinssaus og bakte amadine poteter.

                Laks med agurksalat, rømmesaus og kokte poteter

                Salatbuffe.

   

  Lørdag: Helstekt ytrefilet av storfe, sauterte grønnsaker, poteter og kryddersmør.

              Stekt kveite med soya / sesam saus smør og blomkåøpurè.

              Salatbuffe

   

  R. :)

 10. Tidligere har vi ikke fått noen eksakt meny, bare eksempler på hva det kan være. Men tatt i betraktning de siste par årene så har vi vel ikke så mye å frykte. Kan høre med dem litt nærmere om de kan si noe konkret.

   

  R. :)

 11. Det har dessverre sneket seg inn en feil i preSKALA bladet. På sidene om generell info om SKALA står det oppgitt at vi satser på å spise på lørdagen kl. 1800. Dette er feil. I år prøver vi kl. 1900 for å få litt mer "luft" i arrangementet tidligere på dagen. Erfaringsmessig blir skjemaet litt for tett på lørdagen hvis vi skal spise allerede kl. 1800.

   

  Feilen skyldes utelukkende dårlig korrekturlesning av undertegnede.

   

  Det er altså programmet på baksiden av preSKALA som har korrekt informasjon.

   

  R. :)

 12. . Alle modeller må være ustartede sett, et bilde av boks m. deler er ønsket når du presenter din modell du ønsker å bygge.

   

  Da hadde jo dette vært en utmerket unnskyldning til å begynne på enda et nytt sett, men jeg har i grunn ambisjoner om å bygge ferdig det meste av det jeg har begynt på (mesteparten har ikke blitt vist på forumet engang...).

   

  Så jeg får heller følge dette gruppebygget litt fra sidelinjen da. ;)

   

  R. :)

 13. Sett i historisk kontekst og etterpåklokskap burde vel gruppebygget heller hett "Red Star Falling". ;D

   

  Men nå får vi sette i gang og bygge russergreier. Jeg har vel ett og annet på gang selv som kan opprettes i dette gruppebygget. ::)

   

  R. :)

 14. Det er jo modellbygging det skal handle om :praise:

   

  Jepp!

  Ellers er jeg åpen for å ta en debatt om symbolbruk/avaterer på forumet selv om jeg mener å ha grunngitt både avataren min og "Den Røde Stjerne" godt nok tidligere her. Den debatten får imidlertid tas i en annen tråd hvis det er noe mange føler er av interessert. Foreløpig anser jeg meg også ferdig med den saken.

   

  Så til saken som denne tråden egentlig handler om.

   

  Sovjetisk/russisk produsert og brukt. 1900 til i morgen, som André skriver. Funker godt nok for min del i alle fall. Blir det mye så kan vi jo bare splitte ut i t.o.m. 1945/f.o.m. 1945 senere.

   

  R. :)

 15. Interessant debatt dette plutselig ble til. ;)

   

  Hva angår avataren min, så vil de med litt kjennskap til hva det er vite at symbolismen her ikke først og fremst er kommunistisk. Avaterne min er den som kalles "seiersordenen". Dette er den engelske beskrivelsen av grunnlaget for denne utmerkelsen:

   

  The Order of Victory was the highest military decoration in the Soviet Armed Forces for WW2 service and one of the rarest in the world due to the small number of recipients. It was established on 8 November 1943 and awarded only to Generals and Marshals for "successful operation within the framework of one or several fronts resulting in a radical change of the situation in favour of the Red Army". Made of platinum, rubies and 150 diamonds, the intrinsic value of the order is considerable. The badge depicts the Spasskaya Tower of the Moscow Kremlin, with Lenin's Mausoleum in front.

   

  Altså ikke i hovedsak et kommunistisk symbol, men et symbol på sier over Tyskland. Når vi først snakker om hva slags avatarer vi skal tillate her, så kan vi jo trekke fram en til: "Eismeer"-symbolet til Rune Haugen. Det er et symbol fra (nazi) Tyskland, men ingen ser ut til å bry seg spesielet om det. I alle fall ikke jeg. Jeg synes avataren til Rune er kul, jeg. Skal vi oppfordre Rune til å la være å bruke den bare fordi den ble brukt på tyske fly under den andre verdenskrig?

   

  Prisen "Den Røde Stjerne", har jeg faktisk også tenkt litt på om det ikke er på tide å skrinlegge. Den ble i all hovedsak opprettet som en slags personlig motreaksjon til det faktum at vestlige historikere i alle år etter krigen har fokusert på hva som skjedde på vestfronten og behandlet østfronten som et "sideshow", mens virkeligheten var mer omvendt. Det ser ut til å ha endret seg radikalt det siste decenniet. I så måte kan jeg anbefale den velkjente, britiske historiker Max Hastings' verk "Armageddon", for å nevne noe. :thumb:

   

  I tillegg så var "Den Røde Stjerne" et forsøk på å fokusere på modeller av sovjetiske forbilder da det er periode så ut til å være kun tysk som ble bygget. Det har endret seg. Og det synes jeg er bra. Men jeg tror ikke jeg skal ta noe cred for det. :D Det har vel mer med at folk kanskje har gått litt lei av å se den ene Tigeren og Pantheren etter den andre. Samt at tilbudet av byggesett med allierte forbilder har øket enormt de siste årene.

   

  Prisen har altså ingen politiske undertoner og det har da heller ingen beskyldt meg for. André og jeg har snakket såpass mye sammen opp gjennom årene at det er jeg ikke redd for. Hvis noen er i tvil: Jeg har alltid vært tilhenger av NATO-medlemskap og et tett, militært samarbeid med USA. Og kommer sannsynligvis til å fortsette å være det.

  Selvfølgelig kan jeg forstå hvorfor noen stusser over stjerna. Særlig siden de aller fleste er smertelig klar over at å bli "befridd" av Sovjetunionen ikke på noen måte førte til bedre forhold enn under Hitler. Snarere tvert imot i mange tilfeller. Det eneste landet som kan være glade for å ha blitt (delvis) befridd av Sovjetunionen er vel faktisk vårt eget fedreland. Finnmark var, såvidt meg bekjent, det eneste større "befridde" området som russerne faktisk forlot igjen. Jeg teller ikke med Østerrike siden det snarere var fiendtlig territorium som ble erobret heller enn befridd.

   

  Ellers vil jeg vel si jeg er overrasket over at det er vanskelig å forklare hvorfor det blir utdelt en "kommuniststjerne". Hvor vanskelig kan det være å forklare at den deles ut av en som har sans for sovjetisk WWII-materiell uten at det ligger noe politisk under?

   

  Imidlertid tar jeg gjerne en debatt om hvorvidt "Den Røde Stjerne" har utspilt sin rolle. Jeg har materiell til å dele den ut til og med 2015, men jeg MÅ jo ikke dersom det er mange som føler at de får såre tær av den.

   

  Imidlertid kommer jeg helt sikkert til også å dele den ut i 2013 -såfremt SIG'en som denne tråden startet med å foreslå blir opprettet og består.

   

  Eller hva om du lager din "Silver Star" og vi deler ut stjernene sammen, André? Som en slags "seierssermoni". ;)

   

  R. :)

 16. Jah. Som både formann, bygger av sovjetobjekter og utdeler av "Den Røde Stjerne" bør jeg vel si noe her. ;)

   

  Vet ikke helt om styret skal engasjere seg i hvordan forumet bygges opp i forhold til div. SIG. Det bør være opp til moderatorene. SIG'er er jo ikke helt ulikt gruppebygg. Og de fleste gruppebygg kjennetegnes ved at det startes en masse byggetråder av folk fulle av entusiasme. Så blir de aller fleste angrepet av AMS, går lei, får fokus på noe annet osv. Og de fleste byggetrådene dør ut. Det er vel dette som er grunnlaget for Arilds tidligere håndtering av gruppebygg/SIG.

   

  Imidlertid er det såpass mange tråder allerede i gang med sovjetiske forbilder at jeg tror denne kan ha livets rett. Når et såpass smalt interessefelt som Luftwaffel over Norge ser ut til å få god driv, så kan vi vel for svingende få til noe med såpass bredde som denne nye SIG'en. Så jeg foreslår at det opprettes en russer-SIG og at folk melder inn tråder som skal flyttes dit. Blir det bare surr så kan jo trådene flyttes tilbake og SIG'en oppløses. Jeg har vel en to-tre (eller 10-12 ::)) prosjekter selv som "passer regninga" (i språkdebattens navn).

   

  Vi risikerer jo nå at det går inflasjon i SIG/gruppebygg, hvorav de fleste antakelig vil dø en naturlig død, men vi får se.

   

  Ellers foreslår jeg at Edward som initiativtaker bestemmer navnet på SIG'en. Om det er russisk, norsk eller engelsk får være en dritt. Det var jo ikke noen nevneverdig debatt rundt Luftwaffe-SIG'en, så hvorfor skal vi ha det om denne?

   

  Meg selv og vår hus-russer, Anton er vel uansett programforpliktet til å bidra i denne SIG'en. ;) Så får vi håpe andre også henger seg på.

   

  R. :)

 17. SKALA 2013 avholdes i Letohallen 9. og 10. mars, 2013.

   

  BOOKING:

   

  Hotellpriser:

  • Kr 845,- per døgn i enkeltrom inkl. frokost

  • Kr 995,- per døgn i dobbeltrom inkl. frokost

   

  Ved direkte hotellbooking er det viktig at man oppgir at man skal på IPMS arrangement.

  Dette er viktig av hensyn til leieprisen av hallen. I 2012 fikk vi en ekstraregning på grunn av at vi ikke greide å fylle 50 rom. Det er ikke utenkelig at vi faktisk ikke klarte det, men det er heller ikke utenkelig at noen har glemt å oppgi IPMS ved booking. Så vær så snille å huske dette. :)

   

  Bestillinger på rom gjøres på tlf. 63 95 91 00 / resepsjon@letohallen.no

   

  Bespisning:

  Vi kjører samme opplegg som sist gang. Buffet med varmretter for Kr 195,-

  Billett kjøpes i resepsjon / kafé.

   

  Denne tråden låses inntil videre da jeg er interessert i at informasjonen skal være så lett tilgjengelig som mulig og ikke drukne i en tråd på flere sider. Etter hvert som det praktiske kommer på plass, kommer jeg eller andre som settes opp som moderator av underforumet "SKALA 2013" til å utvide dette innlegget med mer informasjon. De som ønsker å diskutere ting rundt SKALA 2013 står helt fritt til å opprette nye tråder i dette underforumet.

   

  R. :)

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å besøke og/eller registrerer deg på vårt forum aksepterer du våre vilkår og personvernregler. Bruksvilkår.