Gå til innhold
  • Bli medlem

Arild Tangerud

Medlem
  • Innlegg

    145
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Arild Tangerud

  1.  

     

    Så litt folkeopplysning.

    Balanserorene går nesten alltid motsatt veg av hverandre (Noen går ikke noe særlig oppover).

     

    Folkeopplysning bør altså  være korrekt  wOOt ;

    Balanserorene går mere oppover enn nedover, dette for å gi øket "drag"  på den vingen som er "innerst" i sving samt at for mye nedover balanseror lett fremprovoserer "stall", det er ikke populært blant flyvere  :praise:

     

    Med hilsen Arild

     

  2. Det kan se ut som at bulen var særnorsk, men jeg har ikke studert bilder av andre lands Gladiatorer utenom bilder av bevarte eksemplarer.

     

    Bulen kan ha hatt noe med bevæpninga å gjøre, ut i fra plasseringa, men det er i så fall uklart hvorfor det ikke var en tilsvarende stor bul på høyresida.

     

    Heisann,

    uten å være ekspert på dette skytset så kan vel årsaken til de forskjellige størrelser på dekslet h/v side komme av at våpnene er forskjellige på h og v side av sluttstykke/ låskasse, plass til mating/ utkaster etc. etc.

    Arild

  3. PM sendt,

    det neste spørsmålet blir selvsagt om det finnes noe brukbar 1:72 modell? Med brukbar mener jeg noe som ser helt ut som en Stockholms- Lodestar av omtrent riktig variant.

    1:12 ordner jeg selv :).

    Arild

  4. Heisann,

    min svigerfar (89) og jeg har ofte spennende flyhistoriske samtaler. Han har en svært god hukommelse og har alltid vært veldig flyinteressert, helt fra han som gutt fløy Ju 52 fra Gressholmen til Gøteborg (tror jeg det var). Sensommeren / høsten -44 greide han å komme seg over til Stockholm og videre til England ombord i en Lodestar. Han husker flyet og flyturen godt men desverre husker han ikke datoen men det kan vel ikke være alt for mange avganger å velge mellom. Er det noen der ute som har en oversikt? Jeg synes dette er såpass spennende at jeg kan tenke meg å lage (ev. få junior til å lage) en modell av Lodestar og helst med korrekt merking. Kanskje det kan hjelpe på hukommelsen hvis det er mulig å lage en datoliste.

    På forhånd takk.

     

    Arild Tangerud

  5. Heisann,

    sitter her og funderer på om det kan være noen interesse der ute for noen 1:32 byggesett av "norske" fly; f.eks. Høver MF 9, MF 11, Fury, Jaktfalk, C5 Polar, Fokker C5, W 33, Do Wal, Ca 310 etc. etc.

    Jeg tenker et slags "basissett" bestående av de delene som kan laserskjæres i plast og finer eller vannskjæres i opp til 1mm metall og at mye smådeler og detaljering vil være opp til hver enkelt bygger (eller om noen som kan resinstøp, dekaler etc.).

    Alle forslag mottas med takk.

    Arild Tangerud

    www.proinor.no

  6. Jeg skal lete videre i arkivet.

    Jeg har greid å plukke sider ut av PDFene så nå gjenstår bare å få til å sette de inn i innleggene; kopier og lim inn er tydeligvis ikke den riktige måten å gjør det på.

    Så til bildet av ryggtårnet; den lange krokete tråden er sans frontsiktet. skytteren sitter i en rumpestropp godt ut til venstre for mitraljøsen og siktet må selvsagt forskyves tilsvarende. Bøylen er sans det området som tilsvarer halefinnen, veldig greit å ikke skyte i filler eget fly :doh: :doh:

    Arild

  7. Kjettingene til setebeltene er brukt som er "fortom" i enden av beltene.

    Jeg har gode tegninger av dette hvis jeg bare finner ut hvordan jeg skal lagre bare en side fra PDF manualen. Alternativt må jeg skrive ut og scanne tegningen.

    Det samme gjelder "alt" av andre detaljer.

    Arild

  8. Litt ekstra opplysninger for de uopplyste massene.

    Idag mottok jeg 800 sider Ca 310 manualer og delelister med tegninger. (hadde noen hundre fra før)

    Setebeltene er festet med kjetting (30cm+-)

    I tillegg er overføring fra bombeutløsere fremme i glassnesa bakover til bomberommene en kjetting (langs gulvet), dvs 2, de går paralellt til ca pilotseter for derfra å vinkles ut til høyre og venstre side.

    Arild

  9. ...før alle spekulasjoner tar helt av...

    Inntil videre tror jeg vi trygt kan gå ut fra at undersiden er Grigio Mimetico (FS 36293).

    At denne kan fremstå "blank" og oppfattes som metall er ikke så merkelig i og med at ingen vil fly rundt i et fly malt med matt (ruglete) overflate. Som et eksempel kan nevnes at bare vi polerte vingene på fotoflyet økte farten med 5-6kn. Et rent og blankpolert fly betyr mindre luftmotstand som igjen betyr større hastighet og lengre rekkevidde, begge deler ville iallefall jeg satt pris på med noen 109ere på halen.

    Arild

     

  10. Og en liten men viktig detalj; det såkalte tårnet (var visst helt ubrukelig i praksis) på ryggen er slik utformet at ramma flukter med skrogets overside så lenge det peker rett bakover. Det betyr at det blir en større eller mindre kant når det svinges rundt.

    Og selvsagt og som beskrevet i heftet; undersiden er grå.

    Arild Tangerud

  11. Heisann.

    Litt kort historikk.

    Da jeg jobbet med Caproniheftet var selvsagt de spesielle (for Norge) fargene et viktig tema.

    Jeg hadde mye korrespodanse med flere enkeltpersoner og flyhistoriegrupper i Italia inkl. Caproni Jr.

    I tillegg også gjenlevende nordmenn inkl. Edmond Jaquet som jeg jobbet sammen med på flyfotoavdelingen til Fjellanger Widerøe tidlig på 80 tallet. Som vanlig "aner ikke" flygere hvordan flyene deres var malt men en mekaniker på Kjeller uttalte "det eneste jeg husker med Caproniene var de spesielle ørkenfargene"!

    Oppsummert ble resultatet som skrevet i heftet, Giallo Mimetico 3 som grunnfarge (litt mer sand enn gjengitt i heftet) og med bånd/flekker i Verde- og Bruno Mimetico.

    Bevduen har vel vært diskutert andre steder.

    Så kan vi selvsagt diskutere ofisielle bestemmelser, lokale tilpasninger, personlige tolkninger og dårlige fotos som vi ikke vet om er tatt med pan- eller ortokromatisk film. Det siste gir store utslag spesielt på gulfarger.

    Avslutningsvis vil jeg si at jeg vil bli svert glad hvis det dukket opp nye opplysninger, uansett om de bekrefter det jeg kom fram til eller om det er noe helt annet.

    Happy painting :) :)

    Arild

     

  12. Heisann,

    da jeg holdt på med heftet fikk jeg to aluminiumsplater fra Italia hvor alle de forskjellige farvene er malt på. Disse fikk Sola låne for å foreta fargeanalyser for sitt restaureringsprosjekt. Dersom det har noen som helst interesse !!! har jeg disse platene et sted i arkivet og nå til dags kan sikkert slike fargeanalyser gjøres i en hvilket som helst malingssjappe.

    ...og til de som synes det er mye arbeid å male en 1:72 Caproni; jeg malte min 1:12 Caproni for hånd med en svampbit og pinsett...

    Arild Tangerud (i en svak periode Kjæraas)

    www.proinor.no

  13. En første titt i esken!

    Siden jeg vet ørlite om Ca 310 var det med stor spenning jeg åpnet esken som ankom idag.

    Jeg uttaler meg kun om skalariktighet og har ikke prøvd om delene passer sammen over hodet.

    Ved å sammenligne med de mest korrekte tegningene som hittil er utgitt wOOt... pussig nok er det meg selv som har gitt de ut og de er basert på "hundrevis" av originaltegninger og "drøssevis" av bilder... er det bare å konstatere at omriss, panellinjer, plassering av luker etc. er "spot on". Dette kan ha sammenheng med at jeg sendte alt stoffet til MPM en gang i tiden. Det eneste jeg ser mangler er partiet med duk på oversiden av vingene bak bakre vingebjelke mellom motorer og balanseror. De forskjellige vingetuppene er korrekt gjengitt i delene og på eskelokket men forbyttet på samtlige fargeplansjer. Produsenten mener Brevduen var hvitmalt men det skal jeg selvsagt ikke kommentere :P :P

    Veldig morsomt at modellen endelig blir gitt ut.

    Arild Tangerud

     

  14. Heisann, bare litt teknisk informasjon:

    slatsene av denne typen styres av undertrykket over vingen ved høy angrepsvinkel (start/landing/hard manøvrering). Det er altså ikke noe som opereres av piloten slik som flapsen. Derfor ses ikke disse normalt ikke ved parkering eller normal flyging. På de landbaserte T-ene var spoilerne lukket og ikke i bruk.

    Arild Tangerud (tidl. Kjæraas)

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å besøke og/eller registrerer deg på vårt forum aksepterer du våre vilkår og personvernregler. Bruksvilkår.