Gå til innhold
  • Bli medlem

Stein Gildberg

IPMS Medlem
  • Innlegg

    523
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    2

Innlegg skrevet av Stein Gildberg

  1. Slenger meg på skrytet Martijn!  :)

    Synes dette ser veldig bra ut. Særlig scratch-bygging er krevende, og det mestrer du fint.

    En liten detalj jeg ville ha vurdert å endre på senere bygg er bruken av materiale på rigg og antennetråd: Personlig synes jeg sort farge blir litt urealistisk, så jeg ville vurdert å bruke strukket støperamme eller en noe lysere tråd. Firma Uschi har også meget tynn tråd, men personlig liker jeg den ikke da den er flat. Du må se i lupe for å se det, men likevel..).

    Prøv støperamme: Varm opp plasten over et stearinlys og dra ut tråder slik du vil ha dem. Enkelt å variere trådene med litt erfaring slik at det blir forskjellig tykkelse på trådene isom feks støtter master og plattformer mot de tynnere til flaggreip og antenner.

     

    Om du ønsker kan du male "trådene". Selv gjør jeg vanligvis ikke det, men velger helst støperamme av riktig farge.

     

  2. Tja, kanskje du har rett Olve - i alle fall delvis. Churchill var av den gamle"slagskipsskolen" og hadde klokketro på disse skipenes betydning og innflytelse, noe som var en av hovedårsakene til at britene sendte Prince of Wales og Repulse til Singapore da det dro seg til der. Et hangarskip skulle være med, men det ble av forskjellige årsaker ikke sånn.

    Derved opererte slagflåten alene - og ble senket av japanske fly da sjefen for flåtesyrken ikke hadde sett behovet for flysikring... Churchill fikk sjokk - i følge ham selv et av de største i krigen.

     

    Rösselsprung skjedde ETTER dette (og Pearl Harbour), så slik sett kan man lure på om enten lærdommen ikke hadde seget inn, eller om ikke mange historikkere gjerne spriter opp historien(e)..

     

    Konvoiene på Murmansk ble innstilt i den lyse årstid - ja. Sikkert av mer enn én grunn. Og da tenker jeg først og fremst på lufttrusselen. Det var jo nettopp disse som stod for de største reelle tapene under Rösselsprung (samt ubåtene da, som kunne operere fritt mot ubeskyttede handelsfartøy).

    I den mørks årstiden var flytrusselen nær ubetydelig, mens overflatestyrkene var troende til å oppnå mer.

    Dette førte jo til bl.a. Ostfront - der Scharnhorst bukket under.

     

    Nei - de tunge overflatefartøyene i Kriegsmaine sin tid var definitivt ute. Det tok bare litt tid før de forskjellige aktørene tok analysen av de endrede operative forutsetningene inn over seg..

     

    Hva Sizilien angår er imidlertid historikerne enige: dette var et "stunt" for å sprite opp moralen,først og fremst hjemme, men også blant mannskapene i Kampgruppen.

     

    og.. etterpåklokskap er som kjent den mest eksakte klokskap av dem alle... ;)

  3. Helt riktig Jens! Det var det jeg ville ha fram! Og om denne modellen inspirerer til å strekke seg enda lenger, så er det flott!

     

    Bare på de siste modellene mine (stort sett de som ligger på forumet) har jeg lært en masse - både fra kommentarer fra dere så vel som ved søk og sammenligninger mot andre modeller og ideer på nettet. :)

  4. Her er "Tirpitz, Hitlers siste slagskip", som også er tittelen på ei bok av John Asmussen og vårt kjære medlem Kjetil Åkra.

     

    Å bygge den "ultimate modellen" av Bismarck er ikke noe jeg kunne tenke meg en gang å prøve på, dertil er det alt for mange storslagne  scratch-bygde modeller der ute - den beste kanskje den som Arne Magnor Johansen på Senja bygger i 1:48

    Se http://www.ipmsnorge.org/forum/index.php?topic=14541.0

     

    Med Tirpitz er det en annen sak. Dette slagskipet som pga krigens gang stort sett råtnet opp både teknologisk og moralsk i norske fjorder som en følge av krigens gang til den til slutt i egenskap av Hitlers siste slagskip kantret og sank utenfor Håkøya ved Tromsø.

     

    Siste gang Tirpitz kom til å utgjøre en reell trussel  - var under Operasjon Springertrekk (Unternehmen Rösselsprung) sommeren 1942.

    Tirpitz og Kampgruppens innsats var ikke stort å skryte av, men som en følge av at tyskerne gikk ut fikk engelskmennene panikk og oppløste konvoien som var utsett for operasjonen, - konvoi PQ17.

    Tirpitz og kampgruppen kom aldri i kontakt med konvoien, men ble kalt tilbake da det ble klart at konvoien var oppløst. Resultatet som kunne  oppnås av en samlet kampgruppe mot enkeltfartøyer stod rett og slett ikke i forhold til risikoen.

     

    Handelsskip uten eskorte er lette bytter for fly og ubåter, og i slaget/slaktet som fulgte ble ikke mindre enn 24 av 35 fullastede handelsskip senket. Den verste konvoikatastrofen under 2. VK.

     

    Etter Rösselsprung gikk Tirpitz til Bogen ved Narvik og ble liggende der utover høsten.

    Modellen viser Tirpitz i Bogen i en stand og i en kamuflasje som skipet hadde på høyden av sitt operative liv. Etter dette gikk det stort sett nedoverbakke , inkludert toktet mot Svalbard i 1943 sammen med Scharnhorst og jegere (Unternehmen Sizilien) - en ganske så hul seier som mest var ment å styrke moralen i Kampstyrken og hjemme.

     

    Settet er Revell 1:350, men kraftig modifisert med PE og egenproduserte deler. I alt gikk det med 4035 deler inkl ca 60 mannskaper og småbåter som ligger inntil slagskipet.

     

    Den ultimate Tirpitz? Jeg vet ikke, men konkurransen om å kunne kalle den for det er mye mindre enn hva Bismarck angår. Så jeg tar sjansen på å kalle den det et stykke på vei - i alle fall ut fra hva jeg har funnet på nett og andre steder, og i alle fall i Norge.

    Likevel er på langt nær alt korrekt ved denne modellen. Til det er grunnlaget alt for dårlig sammenlignet med hva som finnes av dokumentasjon på feks Bismarck. Jeg har derfor brukt det jeg har skrapet sammen av originalfoto og  "originaltegninger" og tolket disse etter beste evne. Og oppdaget en rekke feil ved andre modeller samtidig (enklere å finne feil på hva andre har gjort vet du  8)).....

     

    Byggingen er beskrevet på : http://www.ipmsnorge.org/forum/index.php?topic=13904.0

    P1010096_-_Kopi_3.jpg.49068f0600aeb16b2f9956e7a79c6a8a.jpg

    P1010095.JPG.63b57f6a5e235220d81f62b453b835dd.JPG

    P1010099.JPG.99894e6074f6dbd71f96b4c818ca7e10.JPG

    P1010118.JPG.59058ced8daee576a9d59cf27179457e.JPG

  5. Flott detaljarbeid! Dette blir bra.  :)

     

    Skuaen er spesielt interessant synes jeg idet denne typen stod for første senking av et større fi krigsskip i krig ved luftangrep (stupbombing)noensinne - da lett krysser Königsberg ble senket ved Skoltegrunnskaia i Bergen 10 april 1940.

     

    Skipsklokka fra Königsberg henger idag meg bekjent på Sjøkrigsskolen.

  6. Ville gått for tredekk. Du kan ev "tinte" med litt tynnet farge for å få riktigere teak- eller hva det nå er for slags tredekk du vil fremstille.

    Noen dekk er litt overdim i plankebredde og oppstreking (Pontos), men det er ikke nødvedigvis dumt for å få fram detaljer i

    1:350-skala. Sitter godt og er lette å jobbe med.

     

    Andre, som Artvoxmodel er mer korrekte i plankebredde, men mangler omrammimg av luker etc. Med (korrekt) plankebredde på 0.5mm blir lett dekket litt uniformt, men for all del- det er jo slik det vil fremstå i 1:350.Tynne og lette å jobbe med og sitter godt I tillegg er de svært rimelige og kan leveres fra Norge.

    Egne Artvoxmodel" blanke ark" kan leveres slik at du kan skjære til selv om du vil scratche noe.

     

    Disse to kan jeg anbefale på det sterkeste.

    MK Design sine dekk er også meget gode - litt overdim på plankebredde, men er relativt tykke og krever god rengjøring/vask for å sitte (ødela en Tirpitz pga" bobling"). Kvaliteten er det IKKE noe å utsette på. Relativt dyr sist jeg sjekket.

     

    Klistredekk av papir/plast har jeg aldri prøvet, og har ikke til hensikt å prøve det heller, men for all del - prøv gjerne. Kanskje er det bedre enn det høres ut, selv om intet etter min mening slår ekte tre!

     

    Tredekkene er jevnt over tynne, og 0.2-0.3mm skal du ha problemer med å se. Som regel legges dekket INNTIL overbyggene og rundt detaljene slik at ikke tredekk i flere høyder i sum bygger for mye. Men ikke alltid.

    Høydeforekjellen på "hull" i dekket der det skal monteres LV og ennet smått korrigerer du med tre og/eller plastarkbrikker som bygger tilsvarende.

  7. Veldig bra Einar!

    Jeg har ingen erfaring med Lycra, men ser at det er mange som bruker det. Og som du vet bruker jeg mest strukket støperamme.

    Imidlertid har jeg liggende noen prøver av metalltråd ( kobber?) av kjent tykkelse, og helt ned i 0,03 mm - ca 10mm i 1:350. Har så vidt prøvd trådene til rigging, og de er svært stabile mht at de hverken flises, strekkes eller krølles.

    Grunnen til at jeg foretrekker støperamma er at metalltrådene er sterke og lett skader festene om du uforvarende kommer borti, mens støperamma ryker.

     

    Fikk tak i dette av en modellkompis som sikkert kan fortelle hvor han selv skaffet dette.

  8. Tror vi bearbeider knottene ganske likt jeg. Eneste forskjell er antakelig at du skrur og limer mens jeg bare limer.

    Regner med at du kan lage glassbur. Mine første forsøk gikk på blank silikon. Blir veldig sterkt og bra, men fytte f for en jobb å få bort silikonsølet som ikke skulle være der...

     

    Så neste gang ble det tosidig glassmestertape. Og det ser ut til å holde også. Etter glassmesterråd brukte jeg først 4 mm glass, men har senere gått ned til 3 mm.

     

    Glassburene passet jeg inn i slisser i treplata som jeg fikk frest opp da de ble laget.

     

    Etter en del bur droppet jeg til slutt burene og satte modellene i hjemmelagde hyller med hel glassfront (to glassplater dekker i ca 80cm bredde nesten fra gulv og nesten til tak).

    Ikke så fleksibelt, men enklere, særlig mht renhold og støvtørk. :)

  9. Blir solid og bra dette Arild! Og de er identiske med de jeg bruker. Eneste jeg ikke gjør er å lage gjenger for å skru sammen. Jeg rett og slett lager hull i plate og i skroget, fyller i lim i hullet i plata og slipper gjengedelen oppi. Så limer jeg ihop gjengestykket som stikker opp med hullet i modellen, også med 2k-lim. Selvsagt da ikke mulig å adskille senere, men veldig gode justeringsmuligheter sideveis når limet tørker. Støtter opp sideveis med bøker e.l. :)

  10. Tror det er et brukbart tips. Det er i alle fall det jeg bruker selv.

    Bare tynn malinga godt, men ikke så godt at den perler. Da blir resultaet litt småhakkete. Jeg prøver å ha malinga nesten like tynn som sprøyteklar maling.  :)

  11. Ser man det! Ser jo riktig bra ut!!!

    Nesten så jeg misunner deg at du kan spraye alt Kure-grått mens jeg strir med fire gråfarger samt tredekk.  :'(

     

    Det er vel liten tvil om at linjene kommer best fram med en ensartet farge, kanskje aller helst lys grå. Kamuflasje har jo nettopp til hensikt å bryte opp og gjøre diffust...

     

    Ellers bruker jeg Revell sin Color Mix til WEM sine farger - og det virker bra det også - både i sprøya og på penselen. For det sistnevnte blander jeg små mengder i en teskje og tynner fortløpende så ikke malinga blir for tjukk.

  12. Hei Rune!

     

    Kjøper du LionRoar som du vet jeg synes er topp til Bismarck (og Tirpitz), får du med komplett sett ned tom 105mm lv. Skal du være feinschmekker finnes det løp for 37 mm og 20mm i handelen også.

    For 37 mm bruker jeg for øvrig 0,3mm messingrør som jeg skjærer i riktig lengde, for 20mm er dette inkl i settet fra LR.

     

    Ser du har gått for Eduard, men her du tid og penger kjøper du det du trenger (ikke verst rim...) : Lion Roar. Kombiner dette med Edvarden, så har du et Konge utgangspunkt!

     

    Lykke til!! :)

  13. Jeg har noen ganger fått tak i maling fra andre selgere som også fører WEM. Prøv et søk på nettet.

    Ingen vits i å spørre WEM, for de vet ikke/må forholde seg til produsenten og når han kjører en større mengde. Og det kan ta tid.... :(

     

    Da setter jeg kursen nordover. Skal besøke kjente, inkl Arne i Torsken på Senja som bygger Bismarck i 1:50(!!!), samt besøke liggesteder for Kriegsmarine og museer VK2.

    Blir det tid blir det Tirpitzmuseet i Kåfjord, men slk værmeldinga ser ut er det nok nok med Tromsø.

    Kanskje også Harstad/Adolfkanonen om vi skipper Alta.

     

    Min bedre halvdel er med, så det blir vel litt annet enn modeller og krig også, tenker jeg...

     

    God ferie!

  14. Jeg bruker for stordelen WEM sine farger og er veldig godt fornøyd både til sprøyting og pensling. For noen år tilbake var det veldig stor varianse i dekkevne, særlig for penslig, men det ser ut til å være løst nå.

    Litt problem med etterforsyning kan det være, men som de sier: de står ikke først i køen hos storprodusentene for å få laget et par liter av "sine" farger. Pt venter jeg feks på KM10, Schnellbootweiss - og har ventet et par mnd allerede. :(

     

    Er det for øvrig samme gråfarge på overbygg og dekk på japsen? I så fall er jo sprøyting genialt!

  15. Blir så fint så!  :)

     

    Nydelig PE-dekk med plenty detaljer. Pass på å ikke fylle opp alt med maling, men det er nok ikke noe problem tenker jeg. Ser både du og noen andre bygger skip som fly: maler "alt" til slutt. Herregud for maskeringsarbeid det blir! Grøsser ved tanken, men ser også fordelen ved en glattere overflate, særlig på en "utstillingsmodell" på sokkel. Jeg blir nok å fortsette med en blanding av teknikker der sprøyta brukes på skrog og større detaljer samt alt mulig stort og smått som skal i samme farge, mens flerfarga "smådeler" fremdeles blir kostemalt og sammenstilt for seg.  :cheers:

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å besøke og/eller registrerer deg på vårt forum aksepterer du våre vilkår og personvernregler. Bruksvilkår.