Gå til innhold
  • Bli medlem

Ragnar Eckhoff

IPMS Medlem
  • Innlegg

    2 334
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    70

Innlegg skrevet av Ragnar Eckhoff

  1. Ok, da setter vi i gang. Første referanse er denne:

     

    https://www.luftwaffe.no/SIG/lister/OOB/OOB45-05.html

     

    Der står følgende:

    Sitat

    The following is a listing of all Luftwaffe units and their planes as of May 10th 1945.
    This list was prepared by "Kommandierende General der Deutsche Luftwaffe in Norwegen"
    (Commanding General of the German Luftwaffe in Norway).

    Videre:

    Sitat

    II. Oberquartiermeister Reserve - Flugzeuge
    ...
    Bardufoss:    

        He 111H-3                  1
        Fi 156C                      3
        W 34 hi                     1
        Fw 58C/G                 2
    ...

     

    Det var denne informasjonen jeg baserte meg på opprinnelig, altså at det var etterlatt en Fw 58C og en Fw 58G på Bardufoss sommeren 1945. I mangel på annen informasjon gamblet jeg på at det var C-flyet som ble brukt av Luftforsvaret.

    Etter å ha lest boken til Nils prøvde jeg å finne mer informasjon, og det fant jeg faktisk.

     

    http://forum.12oclockhigh.net/showthread.php?t=2307

    Sitat

    From the lists of Leitende Ingenieur/Komm.Gen.d.dt.Lw. in Norwegen (Abwicklungsstab), I have the following FW 58s in Norway at the time of the capitulation:

    ...
    W.Nr. 58046: Ob.Qu. Reserve at Bardufoss. Taken over by R.No.A.F. 03.07.45 for use as communication aircraft. Later damaged at Hattfjelldal airfield. Probably broken up at site.
    W.Nr. 3112: Damaged aircraft at Bardufoss. Broken up at site.

    ...

     

    Her er wnr på det aktuelle flyet oppgitt som 58046 (og ikke 58056 som Nils oppgir).

     

    http://forum.12oclockhigh.net/showthread.php?t=19456&page=2

    Sitat

    Fw 58B-2 W.Nr. 58046 O.Qu.Reserve
    Fw 58C-2 W.Nr. 3112 O.Qu.Reserve

    ...

    All info is given as in the original report of Leitende Ingenieur/Komm.Gen.d.deutsche Lw.in Norwegen.

     

    Her er versjon oppgitt til B-2 for 58046, og C-2 for 3112. Det er i konflikt med første kilde, som sier C/G. Interessant at alle ser ut til å basere seg på samme primærkilde. Hmm.

     

    Men jeg fant mer. Nemlig følgende:

     

    http://forum.12oclockhigh.net/showthread.php?t=21572

    Sitat

    According to Luftfahrt international Nr.1 from Jan./Febr. 1974 at page 26:
    FW 58B-2
    Production Miag:58001 bis 58050; 58052 bis 58088
    FW 58C-2
    Production Miag: 58089 bis 58112; 58114 bis 58247; ab 5248 bis ?; 58451/D-OJIA.
    FW 58G-1
    Production Miag:58099; 58168 (Umbau FW 58C-2); 58190 (Umbau FW 58C-2); 58285; 58324.
    FW 58G-3 (Umbaumuster aus FW 58B-2)
    Production Miag: 58002; 58023; 58039; 58046; 58072

     

    Vi ser at vårt fly, 58046, var bygget som B-2, men at det senere ble bygget om til G-3 (siste linje).

     

    Så er spørsmålet - hvordan så en G-3 ut? Beholdt man glassnesen? Hva gjorde man med skytteråpningen bak cockpit? Jeg vil tippe at man i alle fall fjernet sistnevnte, i og med at flyet skulle brukes som ambulanse.

     

    I den tredje referansen snakkes det om et foto av noen Junkers 88 og 188 fra Bardufoss, som også viser en Fw 58. Det spekuleres på at dette er wnr 3112. Det hadde uansett vært veldig interessant å få sett dette bildet! Det er godt mulig at noen av Luftwaffe-entusiastene her på berget har tilgang til dette.

     

    Ragnar

  2. Jeg har googla "litt", og tror at det er snakk om w.nr 58046 (ikke 58056). Denne var bygget som en B-2, men ble senere ombygget til G-3 (ambulanseversjon).  Jeg TROR G-3 er visuelt lik C-varianten (dvs med "fast" nese), så det er ikke sikkert at ombyggingen min var bortkasta likevel. Men modellen burde antakelig vært hvitmalt. Tror det trengs mer graving her før det kan konkluderes. Antagelig finnes det folk i det flyhistoriske miljøet her i landet som vet mer, men de leser jo ikke dette forumet ...

  3. Jeg ville brukt en tynn plaststrimmel til å lage kabelgaten. Selv har jeg et brukbart utvalg av Evergreen strips i ulike dimensjoner som jeg bruker til slikt. Eventuelt kan strimler kuttes fra tynt plastark.

     

    Eller viser bildene helt tydelig at det er ledninger som går inn i "kabelgaten". Det er en plugg på enden. Tipper den skal inn i tilsvarende konnektor på adapter/skinne, og det var et poeng at man trente på også å montere denne.

    • Me like! 1
  4. Jeg er forsåvidt medlem i IPMS Vestfold, men lite aktiv. Det pleier å være møter i AmCar's lokaler i Sandefjord siste tirsdag i hver måned, med noen unntak, bla desember. Møtene startet kl 18:00. Det er ikke noe program, men der et vanlig å ha med noen prosjekter man holder på med. Klubben har egen Facebook-side. Søk på "IPMS Vestfold", så skulle den dukke opp.

  5. Angående pakningen mellom pylon og vinge. Her er noen ideer.

     

    Hvis du får til en god tilpasning mellom pylon og vinge, så kan pylon monteres etter lakkering. Da kan du maskere og male en tynn sort kant på pylonene før de monteres.

     

    Alternativt kan du klippe til en bit tynn plast (0,25 mm), og legge den mellom pylon og vinge. Lim biten til pylon mens du klemmer pylonen mot vingen. Pass på at tilpasningen mot vingen er perfekt, og at eventuelle gliper er mellom pylon og plastbiten. Disse kan sparkles i etterkant. Plastbiten må være lengre/bredere enn pylonen, og pusses tilbake etter liming og sparkling slik at det blir en tynn kant igjen. Kanten males sort etter lakkering. Pylon og vinger lakkeres hver for seg før montering.

     

  6. Einar Sandvik skrev (2 timer siden):

    Tanken slo meg i dag at den ytterste pylonen her kan være av den nye typen med skrå kanter (rød pil), som vi ser ytterst på vingene på de to nederste bildene i forrige postering, mens pylonen innafor er av den rektangulære typen. Den rektangulære typen er mye mindre enn den med skrå kant, slik at det blir høydeforskjell på grunn av det.

     

    Enig, Einar. Godt observert!

  7. Ut i fra bildene ser det ut til at det ble brukt to ulike pylons på P-3B. En stor, trapesformet, grå pylon (gjerne med hvit skinne på, som på bildet under), og en liten, rektangulær, hvit pylon. Jeg tipper bildet tatt forfra viser en av hver type. Jeg vil anta at det var førstnevnte som ble brukt til Bullpup. Jeg synes ikke pylon-komboen du har laget ligner på noen av dem, Einar?? Nå er jeg på ingen måte ekspert på Orion, så det kan være at jeg har misforstått ting.

     

    Bildet under er hentet fra siste nummer av Flyhistorie. 

     

    20231024_184148.jpg.bdf981c5c98f60638169746a5214ec90.jpg

  8. Har fulgt diskusjonen fra sidelinjen men stor interesse. Tror jeg har blitt lurt av bildet tatt fra siden der man ser to pylons og søkelyset. Jeg har trodd at det viser hvite pylons med grå adaptere på toppen. Jeg har stusset på at ytterste pyton ser ut til å være montert helt ute på vingetippen. Jeg lurer på om det som ser ut som grå adaptere egentlig er speilbilde av pylons på vingeundersiden? Merk også at høyden på de hvite pylons er omtrent like stor, og halvparten av den til søkelyset.

  9. Einar Sandvik skrev (19 timer siden):

    På bilder fra Norsk teknisk museum i byggetråden min med tre vampyrer, er det innebygd setepute der.  Generelt har du nok ellers rett.

    Ja, jeg ser det. En mulighet er at puten er monter i ettertid, etter at flyet var tatt ut av bruk. Eller at man gikk over til en annen type fallskjerm, som ikke ble oppbevart i bunnen av setet. 

  10. Einar Sandvik skrev (9 timer siden):

    Jeg er spesielt imponert over at du har fått til utskifting av glassdelene uten limsøl. Hva slags lim brukte du på glassdelene?

     

    Jeg har brukt tynn lynlim (cyanoakrylat), påført forsiktig med tynn kobbertråd (kordell fra lampettledning). Frontrute og siderutene er laget av tynn, klar plastplate av omtrent samme type som man ofte finner i embalasje. Jeg er usikker på akkurat hvilken type plast det er, men den kan i alle fall ikke limes med vanlig polystyren-lim. Montering av klare plastdeler er noe jeg ofte bruker mye tid på, og involverer både liming, maskering, sparkling og pussing. Gjerne i flere omganger.

     

    Bruk av lynlim kan føre til frosting av klarplast, men jeg var heldig og unngikk det denne gangen.

    • Me like! 1
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å besøke og/eller registrerer deg på vårt forum aksepterer du våre vilkår og personvernregler. Bruksvilkår.